hirdetés

Csak volt értelme a Greenpeace akciójának. 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon, hangsúlyozta a Greenpeace-nek küldött válaszlevelében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre még dolgoznak a betétdíj-bevezetés szabályain. A zöldszervezet honlapján közölte, hogy üdvözli a lépést, de ennél jóval ambiciózusabb célkitűzéseket vár a kormánytól.

Az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorításához az újratöltés bevezetésére is rá kell kényszeríteni a gyártókat, ezzel kapcsolatos intézkedésről azonban nincs szó a miniszter válaszlevelében.

A Greenpeace Magyarország honlapján arról ír, hogy 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldtek a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős Palkovics László miniszternek – jelzésképp, hogy ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

A júliusi esemény után a Greenpeace levélben is elküldte kérdéseit Palkovics Lászlónak, amelyre most részben választ is kapott. Ebben a miniszter leírja, hogy a kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépési dátuma 2024. január 1. Az, hogy végre van céldátum az üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok betétdíjas rendszerének bevezetésére, üdvözlendő és régóta várt lépés a zöldek szerint, bár ennek 2024-ben történő életbelépése csúszás az eredeti 2023-as céldátumhoz képest.

Az intézkedés várhatóan jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége.