hirdetés

Hétfőn újra folytatódik a híres Golgota festmény pere a Fővárosi Törvényszéken, és várhatóan ítélet is születik. A híres Munkácsy-festményről így kiderülhet, hogy azt jogosan nyilvánították védetté, kvázi helyezték országos házi őrizetbe vagy sem. Az Esti Újság úgy tudja, hogy eddigi bizonyítékok és dokumentumok alapján nehéz lesz a festményt jogos tulajdonosától, Pákh Imrétől ily formán elvenni. Ráadásul az sem volt szerencsés, hogy miután nem adta olcsóbban el a Munkácsy-alkotást a tulajdonos az államnak, azt gyorsan védetté nyilvánították, hogy sehova se lehessen vinni a képet az országból.

pákh imre 2Mint ismeretes, a legutóbbi tárgyaláson az alperes Forster Központ, azaz a magyar állam azonban nem várt és már-már nevetséges és elképesztő lépést tett, ugyanis csak a tárgyalás előtt bízta meg az ügyvédjüket, aki emiatt a tárgyalás és így az ítélet elnapolását kérte Fővárosi Bíróságtól. Így nem született ítélet a Golgota festmény ügyében, hiába várta azt mindenki.
A Fővárosi Bíróságon már egy éve folyó perben ugyanis a Forster Központ, amely hirtelen védetté nyilvánította a neves festő, Munkácsy alkotását, a Golgotát, miután a kép tulajdonosa, az Amerikában élő magyar üzletember Pákh Imre nem adta el 3 millió dollárral kevesebbért, ahogy azt a magyar állam szerette volna. A lépés nem volt túl úrias a magyar államtól. Éppen ezért per lett a kép kvázi ország-háziőrizetéből, hisz hiába Pákh a kép tulajdonosa, az országból nem viheti el a saját tulajdonát képező alkotást, és így valljuk be, a festmény semmit nem ér.
Ráadásul a bíróságot úgy tűnik, át is verte a Forster Központ, mert egyik képviselőjük korábban ügyvédkedett és minden tárgyaláson jelent volt. Így nyugodtan lehetett volna legutóbb is tárgyalást tartani. Így a jóhiszemű perrendtartás picit megkérdőjeleződött.
Pákh Imre ügyvédje szerint nem lehet tovább húzni ezt az ügyet a Forster Központ részéről. A jog pedig egyértelműen fogalmaz arról, hogy mi lehet védett és mi nem. A Golgota védetté nyilvánítása így minden szempontból téves döntés volt.

– Én úgy gondolom, ez a lépése a Forster Központnak egyértelműen csak az időhúzásról szól. A per egy éve zajlik és semmi nóvum nincs benne. Nagyon nem korrekt hozzáállás ez a részükről, ami miatt el vagyok képedve. Az is nagyon sajnálatos, hogy a politikai-gazdasági elvárásoknak, igényeknek akar jelen ügyben megfelelni a Forster Központ – mondta az amerikai–magyar üzletember képviselője, dr. Érdi Zsolt ügyvéd.

Pákh Imre bízik benne, hogy jogos tulajdonát visszakapja .

–Én jogtalannak tartom, ahogy a Golgotát védetté nyilvánították és kvázi akaratom ellenére a saját tulajdonomat képező tárgyat nem vihetem sehova. Ráadásul mindezt úgy tette a Forster Központ, hogy én nem voltam hajlandó olcsóbban eladni ezt a Munkácsy-alkotást. Furcsa és sajnálatos ügyintézési mód ez – mondta Pákh Imre.

Pákhék azért bizakodhatnak, mert nemrég visszaadták id. Pieter Brueghel Keresztelő Szent János prédikációja című festményét is a Batthyány családnak. A többmilliárdos kép ügyében pedig Lázár János döntött. Ezt a képet is a Forster Központ műtárgyvédelmi osztálya helyezte védetté.