hirdetés

Kitalálta a BKIK, hogy miképp lehetne a budapesti vendéglátósoknak segíteni. Ingyenes parkolás és teraszok, nagyvonalú kedvezmények a V4-es országokból és vidékről érkezők számára. Többek között ezt tartalmazza az az ötpontos javaslatcsomag, amivel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint a fővárosnak meg kellene segíteni a járvány miatt bajba került helyi vendéglátást.

 

Egy sor nagyvonalú kedvezmény bevezetését javasolta Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levelében Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő fővárosi vendéglátóipari és turisztikai vállalkozások megsegítésére.

Kiadáscsökkentés címén a főváros helyében csökkentenék vagy elengednék a fővárosi tulajdonú ingatlanok bérleti díját, elengednék a közterület-használati díjakat, parkolóhelyeket szabadítanának fel a teraszok számára, miközben elengednék a parkolási díjat a vendégeknek, támogatnák a teraszok téliesítését, ózonos fertőtlenítő készülékek beszerzését, ingyen biztosítanánka maszkokat és kézfertőtlenítőket a vállalkozások számára.

Fogyasztásnövekedés címén utalványokat osztanának a budapestieknek, a vidékieknek a V4 országokból érkező külföldi turistáknak, sőt a trianon 100. évfordulója alkalmából a határon túli magyaroknak is éttermi fogyasztásra és szálláshelyekre, amivel ösztönözni lehetne az éttermi fogyasztást és a taxizást. A turisták beutazásához szükséges koronavírus-tesztek árát, sőt részben az idegenvezetők díjazását is át kellene vállalnia a fővárosnak szerintük, a vidékieknek pedig járványbiztos Volán-járatokat támogattatnának.

Az érkező vendégek által szállásra költött összeg felét virtuális pénzként visszaadnák, amiből a fővárosi fenntartású fürdők belépődíját vagy a tömegközlekedési díjakat fizethetnék ki, gyakorlatilag ingyen adnák a Budapest Cardot is.

Ezeken felül szerintük a főváros támogathatná a munka nélkül maradó pincérek átképzését például futárrá, vagy hogy robogót vásárolhassanak. Támogathatná még Budapest szerintük a válság alatt üres szállás- és vendéglátóhelyek felújítását is, amivel az építőipart is segtíthetnék.

Az ötödik pontban egy “a fővárosi vállalkozások napi működtetéshez szükséges minden információt jól kereshetően tartalmazó budapesti gazdasági honlap” megalapítását vizionálják.

Budapest ellenzéki vezetését nem csak a BKIK, de Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány különböző tagjai is arra biztatják, hogy saját forrásból segítse a fővárosiakat, miközben tavasszal a járványhelyzetre hivatkozva jelentős forrásokat vontak el tőle (és a többi önkormányzattól). Orbán szerint ennek ellenére Budapestnek százmilliárd szabadon felhasználható forintja van, de a főpolgármester jelezte, valójában 150 milliárdos mínuszban vannak. Igaz az kiderült, hogy valóban van bőven pénze Budapesten értékpapírokban, kötvényekben de ehhez Karácsony nem akar nyúlni.

(ajtai )