hirdetés

Úgy tűnik a meggy is arany árban lesz idén. A termelők elégedetlenek a termés mennyiségével, minőségével és az árral is. Minimum 50 %-os emelést szeretnének elérni. Bár a fagy nem vitte el a termést de a szárazság súlyos gondot okozhat még.

 

A tavalyi év is rendkívül aszályos volt, de a tél és a tavasz folyamán sem enyhült a csapadékhiány. Az első érdemi esők április elején, a virágzás előtt megérkeztek, de jelentősebb utánpótlás azóta nem érkezett. A terméskötődés – az Érdi bőtermő fajta kivételével – jónak bizonyult, elvileg a kötődött gyümölcs-darabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna.

A gyümölcsméretek a tartós szárazság miatt az ilyenkor szokásostól egyelőre jelentősen elmaradnak. Ha nem érkezik jelentősebb csapadék a következő egy-másfél hétben (az előrejelzések alapján egyelőre nincs remény rá), megindulhat a gyümölcsök szüret előtti hullása. Ez a jelenlegi becslések alapján olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három év 60 ezer tonnás termésszintjére eshetünk vissza. A betakarítható mennyiségnél lényegesebb kérdés az, hogy mennyi lesz a hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas 18 mm-t meghaladó méretű meggy aránya.

Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggy) nettó 200 Ft/kg magasságában alakult. Ezzel a termelők már akkor sem voltak megelégedve. Az elmúlt években a meggy termelési költségei 40-50%-kal emelkedtek, ezért a termelők minimális elvárása az lenne, hogy az idei termelői árak is legalább ennyivel emelkedjenek.

Még ez is csak a költségnövekedés kompenzálására lenne elegendő, ezért a termelők állásfoglalása alapján a nettó 0,90 €/kg-nak megfelelő ár lenne a legoptimálisabb ahhoz (belföldi feldolgozó üzembe beszállított, I. osztályú meggyre vetítve), hogy a termelői kedv és az alapanyag-ellátás biztonsága hosszabb távon fenntartható legyen.

( H.Sz.)