hirdetés

Több mint öt éve nyomoznak. Így nem tudni van-e már gyanítottja a monstre hivatali visszaélési, hűtlen kezelési és gazdasági titok sértési ügynek, amelynek egyik főszereplője a KEKH, amelyet a belügyminiszter ex-kollegája Ignácz István vezet újra. A másik főszereplő pedig az a cég, amely ingyen autókat adott épp a belügyminiszter úr államtitkárának, Eiselt Györgynek akit ezért nemrég el is ítéltek, első fokon. S mily érdekes épp ez a cég az Eclipse kapta az állami milliárdos tendert, amely úgy volt  a KEKH szerződött partnere, hogy a vezetők előzetesbe kerültek, hogy a cég ellen súlyos adócsalási ügy indult, de mindez nem tudta megingatni a cég és az állam  már már felbonthatatlannak tűnő szerződését.

 eclipse 1

Nos az Eclipse és a KEKH, azaz az állam viszonya több mint érdekes. Hisz kevesebb probléma miatt is lett elbocsátva egy egy állami beszállító, szerződött cég. No de itt kérem súlyos százmilliós adócsalási ügyek indultak. A cég vezetői előzetesben is voltak nem kevés időt. A cég számláit állítólag ennek módja és rendje szerint zárolták de ettöl függetlenül az állami milliárdok jöttek, csak épp nem a zárolt számlára,  feltehetőleg. Hogy hova  ? Azt pontosan csak utaló szervezet és állam tudhatja. Persze időközben az Eclipse vezetőit felmentették nem jogerősen, aztán új eljárás lett elrendelve másodfokon. Azonban a belügyminisztérium államtitkárát Eiselt Györgöt elítélték, első fokon, mert autót fogadott el az állami beszállító Eclipstől. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy azon tender szakmai  előkészítéséhez, amit végül az Eclipse nyert meg, igen sok köze volt Pintér Sándor miniszter úr kollegájának.

Ezen ügyekől függetlenül bőven maradt dolga a nyomozóknak. Öt éve vizsgálódnak abban a részben,hogy a KEKH akkori vezetői érintettek lehetnek-e a fura közbeszerzési eljárásban és, ha igen mennyire?  Illetve  vizsgálják a titoksértés ügyét is.

A kérdéses ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt (fokozott ügyészi felügyelet mellett) büntetőeljárás van folyamatban a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán. Emellett a pénzügyi nyomozók vizsgálják az érintett cégek vonatkozásában adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúját is. A fokozott ügyészi felügyeletet a Fővárosi Főügyészség látja el. Fentieken túl pillanatnyilag semmilyen egyéb  információt nem szeretnénk megosztani a nyilvánossággal. Megértését és érdeklődését köszönjük! –írta , Dr. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője.

 

Sokakban felmerül a kérdés, hogyha egy ügyben öt éve vizsgálódnak. akkor  a feljelentés feltehetőleg alapos volt és ezt erősíti, hogy a nyomozást mindhárom ügyben elrendelték. Az érintett és sértett feljelentők azt gondolhatták, hogy ennek hatására minimum felfüggeszteti a nyomozó hatóság, vagy az azt felügyelő Ügyészség a gyanúba keveredett Hivatali vezetőket és felfüggeszteti az együttműködést azzal a céggel, aki érintett a bűncselekmény elkövetésében. Nos, ez nem így történt. Sőt még akkor sem tette ezt meg egyik Hatóság sem, amikor a sértettek feljelentésétől teljesen függetlenül néhány hónap múlva kiderült, hogy az Eclipse ellen hivatalból is folytatnak nyomozást milliárdos pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt.

A feljelentésünkben kifogásolt szerződés úgy tűnik, felbonthatatlan min a Szovjet Magyar barátság és a Hivatalok vezetői a mai napig kitűnő együttműködésben vannak az említett társasággal és azóta szabadlábon lévő tulajdonosaival és vezetőivel. Ezt mi sem bizonyítja jobban minthogy, ki is fizették a feljelentés tárgyát képező szerződésből adódó több milliárd forintot a finoman szólva sem szeplőtlen társaságnak. Ez a gyakorlat számunkra egyébként a lassan három évtizedes vállalkozói ismereteinkben egy kicsit elbizonytalanít, mivel eddig úgy tudtuk egy adócsalási ügybe keveredett céggel szemben a Hatóságok kötelesek kényszerintézkedéseket hozni annak érdekében, hogy az okozott kár megtérüljön. De minimum furcsa, hogy hogyan tudtak és tudnak a cégnek mai napig közpénzeket kifizetni, mivel ahhoz minden hónapban! NAV tartozásmentes igazolás beszerzése szükséges szintén attól a NAV-tól aki az ügyekben immár több mint öt éve nyomoz. – közölte Rezván Balázs, az egyik sértett.

Természetesen az ügy sértettjei nyilván elfogultak, de talán nem látják annyira bonyolultnak az ügyet, hogy több mint öt év kevés lett volna az ügy lezárására. Véleményük szerint olyan bizonyítékokat nyújtottak át a nyomozó hatóságoknak, amik mindhárom bűncselekmény elkövetését alátámasztják és az elkövetői kör is jól behatárolható. Hisz véleményük szerint nem is rendelték volna el a nyomozást, ha ezek nem megfelelőek és a gyanú nem áll fenn.

Az elmúlt öt évben kifizette több mint 6 milliárd forint állami közpénzt,hogy miként lehet majd visszakérni az Eclipstől, nos az egy igen igen izgalmas kérdés lesz, természetesen csak akkor . ha beigazolódnak a gyanúk. Egy biztos a céggel az álam a szerződést nem bontotta fel, meg sem kísérelte.