hirdetés

A magyar egészségügy helyzete miatt fejezték ki elégedetlenségüket a demonstrálók a budapesti Kossuth téren, akik holnapig ott lesznek. A „Beteg az ország, gyógyítsuk meg!” mottóval tartott tüntetést a Sándor Mária ápolónő vezette Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság hirdette meg a Semmelweis-napra, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napjára. A fekete ruhás nővér bejelentette, hogy a legszélesebb társadalmi és civil összefogást a nyár végéig létrehozzák, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják. A demonstráción Gallóné a Pedagógusok Szakszervezetének  elnöke is felszólalt.

Kossuth téri tüntetés-MTI

Az Országház és a villamossínek közötti részt megtöltötte több ezer demonstráló, akik közt volt egészségügyi dolgozó és egyszerű szimpatizáns is.

A csak fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária beszédében hangsúlyozta, hogy a bérmegállapodás megosztó, és nem szabadna, hogy a „legkisebbek” kiszoruljanak belőle, és azt sem fogják engedni, hogy a betegeket megossza a politikai hatalom.

A „fekete ruhás” ápolónő, akit állva, vastapssal köszöntöttek a tüntetés résztvevői, hangsúlyozta, hogy a szociális szférában dolgozókat megint kirekesztették a bérfejlesztésből, ezért becsapva és kisemmizve érzik magukat. Mint mondta, egy szabad országot szeretnének, ahol az ember az érték, olyan egészségügyet, ahol nem kell félni, nem hagyják egyedül, ahol remény van a gyógyulásra, és nem lemondanak az emberekről, ahol van megértő szó, és ahol van elég nővér, szaktudás, eszköz a gyógyításhoz.

Sándor Mária azt hangsúlyozta, ők itt akarnak élni és dolgozni. Jelezte, egész nyáron azon fognak munkálkodni, hogy összefogják a civileket, mint a közoktatásban, és egy úton haladva egy új országot építsenek. Egy politikamentes társaságot szeretnének létrehozni – fogalmazott.

Nem vetekszünk pártokkal, mi együttműködünk, meghallgatjuk a másik véleményét, és nem eleve elrendelt tárgyalásokra járunk – mondta, kifogásolva, hogy őket nem hívták meg az ágazati bértárgyalásra.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is részt vett az eseményen és arról beszélt, hogy nem voltak eredménytelenek a közoktatás jobbításáért szervezett utcai megmozdulások, mert változtatásra kényszerítették a kormányt. Kiemelte: akik jelen vannak, az egészségügyi szolgáltatások minőségének javításáért, a gyalázatosan alacsony bérek emeléséért, a munkafeltételek jobbításáért küzdenek.

Fontosnak nevezte a Pedagógusok Szakszervezeti vezetője a szolidaritást, és összefogásra buzdított mindenkit, mások mellett az oktatásban, az egészségügyben és a közszférában dolgozókat említve.

A demonstrálók nagy része kartonpapírból készült székeken ült a téren. A beszédek alatt sokszor dudáltak, fütyültek és kereplőztek. Többen „Védőnő vagyok” feliratú szalagot akasztottak magukra, sokan fekete pólót viseltek. A szervezők kifeszítettek egy molinót, amelyre azt írták: „Védőnő = hungarikum, fizetése tragikum”.

A beszédek után éjszakába nyúló műsorral folytatódik a program, fellép mások mellett Parti Nagy Lajos költő, Dés László zeneszerző, továbbá Grecsó Krisztián és Závada Pál író. A rendezvény hajnalig tartó kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen betegek, érdekvédők, nővérek, orvosok és egészségügyi szakpolitikusok vesznek részt.

Este nyolc órától Debrecenben is virrasztanak a klinika főbejáratánál a magyar egészségügyért, a tisztességes betegellátásért és az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért. A Nincs hatalmatok felettünk Facebook-csoport szervezte megmozdulással az országos demonstrációt akarják támogatni.

(Fotó: MTI)