hirdetés

Uniós ötlet támogatására szólították fel Orbánt. Az LMP szerint jó kiindulási alap, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek támogatnia kell azt az európai parlamenti javaslatot, amelynek lényege, hogy egységesen a bruttó átlagbér 60 százalékában kívánják meghatározni a minimálbért.

szél bernadett

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke tegnapi  sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az utóbbi időben ellentmondásos nyilatkozatokat adott ki arról, hogy számít-e külföldi dolgozókra, végül azonban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár „hivatalosan is beismerte”, hogy ideiglenesen sor kerülhet vendégmunkások behozatalára, így pótolva a hiányzó magyar munkaerőt. Az LMP szerint ez teljesen téves út. Ehelyett azt kell elérni, hogy a magyarok ne kényszerüljenek külföldi munkavállalásra, ugyanis már nemcsak Nyugat-Európában kedvezőbbek a körülmények, hanem például Szlovákiában is. Ez a bérek radikális emelkedéséig nem fog megváltozni – hangsúlyozta.

Szél Bernadett szerint a kormánynak be kell fejeznie azt a „sikerpropagandát”, amelyet teljesen öncélúan folytat, ugyanis semmi oka nincsen arra, hogy sikerről beszéljen: az országban évek óta robbanáshoz közeli helyzet van a foglalkoztatásban. A társelnök kiemelte a gazdaságpolitikai irányváltás szükségességét, amire javaslatot is benyújtottak. Egyebek mellett a béremelés és a képzés fontosságát említette, megjegyezve: minden esély megvan rá, hogy Magyarország technológiai és innovációs központtá váljon. Azt mondta, hogy az Európa keleti és nyugati fele közötti munkamegosztás egy strukturális probléma, a magyar kormányok pedig sorra asszisztáltak ahhoz, hogy bevonzzák a külföldi tőkét az országba. Ebbe a „lefelé tartó bérversenybe” a Fidesz-kormány is benevezett, és a jelenség az utóbbi időben csúcsosodott ki. Mivel a kivándorlás 2011 óta folyamatosan erősödik, az LMP azt várja Orbán Viktortól, hogy a Brüsszelnek üzengetés helyett kezdjen érdemi tárgyalásokba a bérfelzárkóztatásról, és támogassa az egységes minimálbérről szóló európai parlamenti javaslatot – jelentette ki Szél Bernadett.