hirdetés

A vádhatóság szerint látta, később mégis elütötte a BKK-sofőr a busz mellett bicikliző férfit. Az ügyészség  többet a volán közelébe sem engedné a gázolót. A balesetet minden bizonnyal el lehetett volna kerülni, ha normális szélességűek a buszsávok. No meg, ha a kerekes profibb lett volna, saját maga kerülhette volna el a csúnya esetet. Természetesen ezzel nem azt állítjuk, hogy az elgázolt biciklis is vétkes. 

bkv

Bordatörést, tüdőzúzódást és más súlyos sérüléseket szenvedett a kerékpáros, akit még 2014. június 23-án sodort el egy busz Budapesten. A biciklis Zuglóban, a Thököly úton haladt a busszal közös kerékpársávban – a forgalmi sáv jobb szélén kerekezett, amikor egy 133-as csuklós busz érkezett mellé.

A BKK-sofőr ugyan látta őt, de annak ellenére sem tett kitérő manővert, nem változtatott sebességén, hogy a közös sáv szűkülni kezdett a Gizella úti kereszteződés során – állítja a vádhatóság.

A mozgó falként közeledő busz aztán meglökte a bicikli kormányát, a kerékpáros pedig egy terelőoszlopnak csapódva a járdára zuhant.
A sofőr észre sem vette a balesetet, csak az utasok figyelmeztetésre „kapcsolt”, majd megállt, és gyalog sétált vissza a helyszínre.

Az 50 éves, büntetlen előéletű sofőrt közúti baleset gondatlan okozásával vádolja a VI. és VII. kerületi ügyészség. A vétség maximális büntetési tétele egy év szabadságvesztés lenne, de a vádhatóság ennél enyhébb szankciót kér – pénzbüntetés szabnának ki a vádlottra, és eltiltanák a vezetéstől is.

Azt azért mindenképp tisztázni kell, hogy az amúgy is keskeny buszsávban, mit keres egy kerékpáros? Ráadásul, egy profi biciklis mindezen balesetet simán elkerülhette volna, és meg is előzhette volna.

(Fotó: illusztráció)