hirdetés

Alulfinanszírozott és bürokratizált a köznevelés. Ráadásul nincs tekintettel a gyerekekre. Van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak olyanok is, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének fórumán.

pedagógsuok szakszervezete

A PSZ levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert úgy vélik, nagy bajok vannak. Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta: miután Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a közelmúltban egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt állította, hogy a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó a hangulat, a PSZ szombati fórumán lehetőséget adott többtucatnyi pedagógusnak, hogy néhány percben foglalja össze véleményét a köznevelés tényleges állapotáról.

Az igazság pillanata – hogy érzed magad? elnevezésű rendezvényen elhangzottak lényegét összefoglalva a PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz, és válaszától függően dönt majd a további lépésekről – mondta Gallóné.

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták: a tanárok frusztráltak, gyanakvók, túlterheltek, és félnek. Az állam az egyedüli döntéshozó, totális ellenőrzést valósít meg az igazgatók kinevezésével és a bürokratikus tanfelügyeleti rendszerrel.

Megszűnt a szakmai önállóság, az egyentankönyvek rosszak, és van, ahol még hónapokkal az évkezdet után is hiányoznak. A Klik nem tudja biztosítani az iskolák színvonalas működéséhez szükséges feltételeket – sorolták.

Többen is szóvá tették, hogy a Klik tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját, volt olyan felszólaló is, aki emiatt a harmadik fizetetlen hónapban felmondott.