hirdetés

„A bankok nem eredendően rosszak” – mondta a kormányfő szokásos péntek reggeli közrádiós interjújában. Szerinte nagyjából harmadával csökkenhetnek a törlesztőrészletek a banki elszámoltatás végére. Orbán Viktor arra számít, hogy az anyabankok majd betolják az ehhez szükséges összegeket magyarországi leánycégeikbe. Orbán beszélt Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezéséről is, de nem akart a studióban döntést hozni arról, hogy Szijjártó Péter kerüljön-e a miniszter megüresedő székébe.

 orban_csanyi

A kormányfő úgy saccolja, „bár nagyon különböző devizahitelesi élethelyzetek vannak”, hogy nagyjából harmadával fog csökkeni az adósok törlesztőrészlete, amit valószínűleg a hátralévő tartozáson írnak jóvá. Annak is visszajár az összeg, aki már megfizette a tartozását, hiszen vele szemben is tisztességtelenül jártak el a bankok – mondta.

Amikor a riporter arról kérdezte, hogy mire számít, milyen hatással lesz a bankokra, ha tetemes összegeket kell visszaadniuk a hiteleseknek, Orbán úgy felelt, hogy szerinte a bankok tulajdonosai be fogják tolni az esetlgesen hiányzó összegeket a leányaikba. A kormányfő szerint a bankok „nem eredendően rosszak”. Úgy fogalmazott: „én azt várom, hogy eljön a fair bankok korszaka”, ahol a bankok tisztességes módszerekkel segítik az embereket a felemelkedésben.

Orbán Viktor szerint ilyen még nem volt, hogy „egy kormány a tisztesség jegyében egy tisztességtelen rendszert átvilágított volna”. Szerinte az emberek attól szenvedtek, hogy a bankok jobban tudták érvényesíteni az érdekeiket, de kiderült, hogy „tisztességtelennek lenni rossz üzlet, tisztességesnek lenni meg jó üzlet” – fogalmazott. „El akarjuk tüntetni a devizahitel-rendszert, mert kiszolgáltatottá teszi a családokat” – mondta, hozzátéve, hogy a forintosításról egyelőre még el sem kezdődött a tárgyalás.