hirdetés

Szolidaritását fejezte ki nyolc hazai szakkollégium a felsőoktatási törvény módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetem  a CEU mellett. Az aláírók között van az ELTE Bibó István Szakkollégiumának közössége is – e szervezet tagja volt korábban Orbán Viktor is.

 

ceu“Ma Magyarországon a CEU által kínált képzések alternatívát képesek nyújtani a hasonló színvonalon csak külföldi egyetemeken elérhetőekkel szemben. Ezáltal kiemelkedő szerepet játszik a magyar hallgatók és szakkollégisták itthon tartásában, tehetségük jövőbeni hazai kamatoztatásában” – írta közös közleményében a nyolc hazai szakkollégium.

Az aláírók között van név szerint az ELTE Bibó István Szakkollégium közössége, a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, a Kepes György Szakkollégium, a Kerényi Károly Szakkollégium, a Liska Tibor Szakkollégium, a Széchenyi István Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Társadalomelméleti Kollégium.

“A Közép-európai Egyetemnek helye van a magyar akadémiai és szakkollégiumi közegben, ezért saját alapelveink mentén felelősségünknek érezzük az Egyetem vezetése, oktatói és hallgatói melletti kiállást” – írták.

Szerintük a CEU szerves részét képezi a hazai felsőoktatásnak, hozzájárulása jelentős mind a hazai tudományos élethez, mind a jövő értelmiségének képzéséhez. Hozzátették, hogy a CEU több oktatója és volt diákja személyesen is részt vesz a szakkollégiumok tudományos munkájában, jelentősen hozzájárulva a szakkollégiumok által képviselt minőség fenntartásához.

Korábban Lovász László, az MTA elnöke is támogatásáról biztosította a CEU-t.

Azt írta, “a CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása” – nyilatkozta az intézmény honlapjának, hozzáfűzve: biztos abban, hogy a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást.