hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök kérte a főpolgármestert, hogy szerezzék vissza. Helyette a katari uralkodócsaládé lett a volt Balettintézet, és úgy tűik szállodaként működhet majd az épület. Hogy az arab uralkodók mennyiért vették meg  az évtizedek óta üresen álló épületet egyelőre nem tudni.

 

A portál értesülése szerint a katari uralkodócsalád egyik tagja a fővárosi Operaházzal szemben található, Lechner Ödön által tervezett Drechsler-palota (a volt Balettintézet) vevője. A csaknem húsz éve üresen álló épület a jövőben szállodaként működhet.

Emlékeztetnek arra, hogy május végén a vs.hu dobta be a köztudatba, hogy a Drechsler-palota portugál tulajdonosai egy – akkor még ismeretlen – arab befektetőcsoportnak adták el az épületet.

A vevő valójában egy luxembourgi cég, az idén tavasszal bejegyzett Balett Properties S. A., amely mögött Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber AI Thani sejk, a katari uralkodócsalád 32 éves tagja áll. A sejk a Katari Iszlám Banknak, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

Az épület értékesítése vélhetően nem ellenkezik a magyar állam akaratával, hiszen a katari befektető a dohai nagykövet, Elter István jelenlétében írta alá az adásvételhez kapcsolódó iratokat.

 

A budapesti szállodaiparban jó ideje jelen van az arab tőke: a Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palota tulajdonjoga például az ománi államé. A jordán gyökerű Mellow Mood csoport üzemelteti a Buddha-Bar Hotelt a Ferenciek terére néző Klotild-palotában, és nemrég ők szerezték meg a Párizsi Udvar tulajdonjogát is. A fővárosi Zara hotelek szintén jordán fennhatóság alatt állnak. Ugyancsak arab kézben van az Erzsébet téri Le Méridien. A tulajdonos, az emírségekbeli Al Habtoor Group korábban azzal vált világhíressé, hogy Dubajban felépítette a hétcsillagos Burdzs al-Arab (Arabok tornya) szállót .

 

Orbán Viktor tavaly az új Mercedes buszok bemutatásakor kijelentette, hogy vissza szeretné szerezni a Balettintézet épületét a portugáloktól, javasolta is Tarlós Istvánnak, hogy kezdeményezzenek ennek érdekében törvényjavaslatot