hirdetés

Ennyi volt. A németeknek sem megy már olyan jól, ha Németországban matricás autópályadíj-rendszert vezetnek be. Fizetni állítólag csak 2016-tól kell majd. Az azonban biztos, hogy az egyéves matrica olcsóbb lesz, mint Magyarországon. Miért nem tudunk már ezen igazából meglepődni.

A matricás rendszer egyszerű és nem túlzottan bürokratikus – indokolta a megoldást Alexander Dobrindt közlekedési miniszter német hírportálok hétfői beszámolója szerint. Azzal kapcsolatban, hogy az éves díj a várakozások szerint 100 euró lesz, a tárcavezető a bajor közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy „a száz egy érdekes szám”, de „lehet egy kicsit kevesebb is, főleg akkor, ha van ökobónusz” az alacsony károsanyag-kibocsátású kocsit használó autósok számára.
Az autópályadíj a bajor CSU követelésére került be a német kormány programjába. A bajor konzervatívok azt akarják elérni, hogy a külföldiek  fizessenek a német autópályák használatáért. Az uniós jogi előírások miatt azonban valamennyi autósra ki kell vetni a díjat, a németeket pedig valamilyen formában kompenzálják. Ennek részleteiről Alexander Dobrindt nem árult el részleteket, de hangsúlyozta, hogy a rendszer megfelel majd az uniós előírásoknak. „Egyetlen külföldi sem kerül hátrányos helyzetbe” – húzta alá a CSU politikusa.

A közlekedési minisztérium még a nyári parlamenti szünet előtt bemutatja a koncepciót, az idén megalkotják a szükséges jogszabályokat, és 2016-ban elindítják a rendszert. Ellenzéki pártok támadják a tárca tervét. A kompenzációt csak a gépjármű üzemben tartási adó csökkentésével lehet elérni – emelte ki a Zöldek közlekedéspolitikai szóvivője, Valerie Wilms, aki a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy „csak a németek profitálnak abból, ha egyszerre vezetik be az autópályadíjat és csökkentik a gépjárműadót, ez pedig a külföldiek egyértelmű diszkriminációja.”
A Zöldek szerint  az autópályadíj bevezetése helyett a német és a külföldi teherautókra egyaránt vonatkozó úthasználati díjat kell kiterjeszteni – tette hozzá. A Baloldal szerint a CSU a külföldieket terhelő autópályadíjjal közlekedéspolitika helyett a külföldieket célzó „kocsmai szintű, populista” hangulatkeltést folytat.