hirdetés

Házi-őrizetbe került Gyömrő ellenzéki polgármestere Gyenes Levente, akit bűnszervezet tagjaként elkövetett költségvetési csalással gyanúsít a NAV. A szebb napokat látott polgármester fél évet volt börtönben. Gyenes úgy tudjuk lakhelyelhagyási tilalom alatt áll és kapott egy nyomkövetőt is a lábára.

 

A Szombathelyi Törvényszék döntése alapján megszüntették Gyenes Levente előzetes letartóztatását és elrendelték a házi őrizetnek megfelelő bűnügyi felügyeletét – közölte a törvényszék sajtóosztálya. A végzés végleges nem fellebbezett ellene az ügyészség sem.

Mint ismeretes Gyenest még tavaly szeptemberben vették őrizetbe a NAV, majd öt társával együtt le is tartóztatta őt a bíróság.
Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz, az eljárásnak pedig már huszonegy gyanúsítottja van.

Úgy tudjuk, az érintettek között vannak a bűnszervezet strómanjai is. A NAV több helyszínre – köztük a polgármester luxusvillájához – is kiszállt, a gyanúsítottaknál pedig nagy mennyiségű készpénzt, értékes karórákat és aranytömböket is lefoglaltak. A látványos akcióról a NAV „Alvilági alvállalkozók” címmel még videót is közölt. Bár az adóhatóság nevet nem írt, ugyanakkor egyértelműen beazonosítható, hogy a Gyenesék ügyében történt rajtaütés látható a felvételen.

Gyenest mindezek mellett egy másik büntetőeljárás is veszélyezteti, mert egy magánszemély feljelentése után a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást Gyenes polgármestersége idején állami finanszírozással telepített, ám a mai napig nem jól működő napelemparkok ügyében.

Gyenesnek nem áll jól a szénája, mert évekkel ezelőtt a Szegedi Ítélőtábla mondta ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett számlagyáras perben Gyenes hetedrendű vádlott volt. A hatályos jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen, ezt nem megvárva Gyenes benyújtotta lemondását, de 2019-ben végül újraválasztották.

Így Gyömrő polgármesterének sajnos nem ez az első adócsalási ügye, ami súlyosbító körülmény egy perben és súlyos plusz éveket jelent, persze csak akkor, ha bűnösnek mondják ki.