hirdetés

Nyíregyházán nem csitulnak a kedélyek miután kiderült, hogy el lett brókerezve 300 millió forint. A félreértések végett ez nem a város és nem az önkormányzat pénze volt. Azonban a társulás elnöke egy baloldali politikus, akinek a felelősségét egyre többen firtatják, de a helyi politikusok már a polgármester felelősségét is szóba hozták. Nos az biztos, hogy a Quaestor és a Hungária brókerbotrányban újabb fejfájást és bosszúságot okozott.

nyíregyháza

A fideszes polgármester bizalmi embere is részt vett azon a bizottsági ülésen, ahol elhangzott, hogy a nyíregyházi csatornamű-társulat 300 millió forintért vett Quaestor- és Hungária-értékpapírokat – írja a Népszabadság. Az ellenzék szerint ez azt bizonyítja, hogy nem igaz, hogy a befektetésről csak most értesült a városvezetés. A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat a tagoktól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból vette a papírokat, a pénzhez most nem jutnak hozzá.

Lövei Csaba önkormányzati képviselő kifejtette: decemberben a társulat intézőbizottságának ülésén jelen volt a városháza egyik osztályvezetője, aki a városi szennyvízberuházás projektmenedzsere, egyben Kovács Ferenc polgármester egyik bizalmi embere.

Ezek után hogyan lehet azt állítani, hogy Kovács Ferencnek eddig fogalma sem volt az egészről? – kérdezte. Ráadásul az ülésről készült jegyzőkönyv is hónapok óta elérhető a társulat honlapján.

Az önkormányzat sajtószóvivője ugyanakkor azt mondta: a polgármester csak május 14-én tudta meg, hogy a társulat közel 300 millióval tartozik a városnak, amit nem tud kifizetni, mert kötvényekbe fektette, amelyek bebuktak. Hozzátette, hogy a társulat nem a város cége, nem rendelkezik felette a város semmilyen módon – a szennyvízberuházásban érintett lakosok hozták létre, a lakosok által megválasztott intéző bizottság irányítja és felügyeli. Azt is mondta, hogy a szennyvízprogram megvalósítása nincs veszélyben, a város képes finanszírozni, a 297 millió forintos tartozás viszont olyan súlyú kérdés, amivel a képviselő-testületnek kell foglalkoznia,

 

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést Nagy László, az MSZP városi elnöke a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat által mintegy 300 millió forint értékben vásárolt Quaestor és Hungária értékpapírjai ügyében. A szocialista politikus sajtótájékoztatón jelentette be az ügyészségi feljelentés tényét, ami “úgy tűnik, hogy törvényesen befektetett pénzeszközök eltűnésére vonatkozik”.

 

Rendes Sándor, a nyírségi megyeszékhely szóvivője hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a helyi vízgazdálkodási társulás is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor és Hungária értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból. A szóvivő megjegyezte, a társulat intéző bizottságának elnöke, Mikó Dániel a szennyvízprogramban érintett lakosok érdekeltségi hozzájárulásából önálló jogi személyként gazdálkodott, és az információk szerint saját hatáskörében eljárva összesen 293 millió forintot fektetett értékpapírokba.

 

Adorján Gusztáv, a nyíregyházi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője azt mondta, hogy a település volt MSZP-s alpolgármestereként, az önkormányzat gazdasági tanácsnokaként és képviselőjeként is tevékenykedő Mikó Dániel a társulat intézőbizottsági elnökeként “eltőzsdézte” a tagi érdekeltségi hozzájárulást.

 

Nagy László erre reagálva hangsúlyozta, a társulat 300 millió forintjának eltűnését nem helyi, hanem országos ügyként kell kezelni, mivel a brókerbotrányban több száz befektetőt vezettek félre és tüntették el a pénzüket. A Quaestornál és a Hungáriánál dolgozók felelősségéről van szó – hangsúlyozta az MSZP városi elnöke, hozzátéve, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a mostani városvezetésnek is tudnia kellett erről a befektetésről. Azt, hogy miért éppen most és így került ez az ügy nyilvánosságra, az egy másik kérdés, ennek magyarázatát Nyíregyháza vezetésének kell megadnia – fogalmazott Nagy László.

 

Béres Csaba, a Jobbik helyi képviselője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az MSZP mellett a Fidesznek is van felelőssége az ügyben, mivel a vízgazdálkodási társulatnál a Fidesz-KDNP-s többségű önkormányzat részéről a polgármesteri hivatal egyik osztályvezetője a kapcsolattartó, így a pártnak tudnia kellett a történtekről.

 

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Kovács Ferenc polgármester mind a legutóbbi napokig letagadta, hogy a városnak vagy hozzá kapcsolódó cégeknek a brókerbotrányban érintett Quaestor-kötvényei lennének. “Amennyiben Kovács Ferenc nem tudott a kötvényekről, akkor vétkes hanyagságot követett el, ha pedig tudott róla, akkor hazudott. Mindkét esetben megállapítható, Kovács rosszul vezeti a várost, érdemtelen a nyíregyháziak bizalmára és azonnal távoznia kell Nyíregyháza éléről” – vélekedett az ellenzéki politikus.

 

Mikó Dániel az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a társulat pénzügyi vezetőjével a jó gazda gondosságával döntöttek a nagyobb kamatokat fizető Quaestor- és Hungária-értékpapírok vásárlásáról, hiszen más bankoknál a pénzre csak alig valamivel több mint egy százalékot kaptak volna. Hozzáfűzte: a Magyar Nemzeti Bank engedélyével működő, a felügyelet által ellenőrzött pénzintézeteknél helyezték el a pénzt, így nem érti, a Fidesz helyi szervezete miért vele akarja “elvitetni a balhét” mások gazemberségéért.