hirdetés

Újabb rekordot dönt Norvégia. A Statkraft norvég áramtermelő vállalat és partnerei bejelentették, hogy megállapodásra jutottak az 1,1 milliárd eurós beruházásról. Így Norvégia megduplázza a környezetbarát szélenergia termelését pár év leforgása alatt.

szélerömű

A valójában hat szélerőműparkból álló létesítményt a skandináv ország középső részén fekvő Trondheim város közelében építik fel. Az ezer megawatt teljesítményű erőmű építése tavasszal kezdődik el, és 2020-ra tervezik üzembe helyezését.
Az új erőművel megduplázzák a szélenergia-termelést Norvégiában. Ezzel a mennyiséggel 170 ezer háztartás elektromos és fűtésienergia-igényét tudják kielégíteni – közölte a Statkraft, amely a megújuló energiaforrás felhasználásában az első számú európai vállalat. Az új szélerőműparkokhoz szükséges 78 darab, egyenként 3,6 megawatt teljesítményű turbinát a Vestas nevű dániai cég szállítja majd. A projektben az 52,1 százalékos részesedéssel bíró Statkraft mellett a Tronderenergi (7,9 százalék) helyi energetikai vállalat és a Nordic Wind Power nevű svájci konzorcium (40 százalék) vesz részt.

Erna Solberg norvég miniszterelnök üdvözölte a beruházást.

Ez az egyik legnagyobb szárazföldi ipari projekt Norvégiában, és ez munkahelyeket teremt – mondta a miniszterelnök, kiemelve a megújuló energiaforrások alkalmazásának jelentőségét.

A Statkraft sokáig húzódozott a tervtől, mert nem tartotta elégségesnek a jövedelmezőségét. A tulajdonos norvég állam nyomására azonban novemberben újraindította a projektet, hogy gazdaságosabb megoldást találjon.

(Fotó: illusztráció)