hirdetés

A hét közepén elutasították az egészségügyi érdekvédők a Fidesz-kormány béremelésről szóló első ajánlatát. Az ugyanis az orvosokat és az ápolókat egymásnak ugrasztaná amellett, hogy elképesztő. Ez azt jelenti, hogy a kormány azon terve, hogy júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal emelné meg a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont csak bruttó tízszázalékos, azaz átlagosan 13 ezer forintos emelést kínálna, elbukott.

Dr. Niraj Desai (L) sews in a kidney to a recipient patient during a kidney transplant at Johns Hopkins Hospital June 26, 2012 in Baltimore, Maryland.  Doctors from Johns Hopkins transplanted the kidney from a living donor into the patient recipient.   AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI        (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/GettyImages)

Az ajánlatról az érdekképviselők egyhangúan úgy vélekedtek: ha ez megvalósul, szembeállítja az orvosokat és a nővéreket. A egészségügyisek az ápolóknak minimum 20-30 ezer forintos béremelést szeretnének elérni.

A kormányzat az orvosi bérekre tett javaslattal elsősorban a rezidensösztöndíjak miatt kialakult bérfeszültséget orvosolná. Tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak a rezidensi ösztöndíjból kilépő szakorvosok, hogy ne csökkenjen a szakképzési idő végén a jövedelmük. Ez azonban bérfeszültséget okozott, mert így a kezdő szakorvosok annyit keresnek, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Az általánosan ajánlott 100 ezer forinttal ezt a problémát orvosolták volna.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt: Balog Zoltán, az Emmi minisztere felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy a mentősöknek is alakítsanak ki életpályamodellt. Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány 100 milliárd forintot szán az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, de a Népszabadság szerint ennek csak 30-40 százaléka szolgálja valóban a béremelést, 60-70 milliárdot ismét a kórházi konszolidációra fordítanának.

A lap úgy tudja, a kormány a következő években is folytatná az egészségügyi dolgozók jövedelmi pozícióinak javítását, jövőre és a választások évében is tervez béremelést. Erre Balog Zoltán is tett utalást, amikor csütörtökön elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztériummal még egyezkednek az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremeléséről.

A köztévé mindeközben arról adott hírt, hogy az egészségügyért felelős államtitkár szerint valószínűleg meg fognak tudni állapodni az érdekképviseletekkel a jövő heti bérrendezésről szóló megbeszélésen.