hirdetés

A jövő évben elkezdődik és 2015-ben fejeződik be a Puskás Ferenc Stadion újjáépítése. A látványtervek már elkészültek. Egy újabb monumentális beruházásra készül ezzel a kormány.

uj puskas stadion

Még ebben a ciklusban elkezdődik az “új nemzeti aréna építése”, amely az előzetes kalkulációk szerint mintegy 100 milliárd forintba kerül majd. Az új aréna 42-48 ezer fő befogadására lesz alkalmas, s esetenként további 20 ezer férőhellyel lesz bővíthető.

 Az újjáépítés az idei tervezést követően négy-öt évig tart majd, mostantól számított tíz éven belül pedig újabb két ütemben atlétikai stadion és kerékpárpálya is épül a jelenlegi olimpiai sportközpont területén. A  szerdai kormányülésen döntöttek, s arról is határoztak, hogy a jelenlegi létesítményt teljesen lebontják, de az új arénában lesznek olyan építészeti motívumok, amelyek a legendássá vált Népstadion emlékét őrzik majd.

A tervek szerint a stadion a labdarúgáson kívül 20 másik sportágnak ad teret az edzésre, versenypályája kap majd itt helyet, miután a régi és az új épület közötti 30 ezer négyzetméteres területet befedik. Az arénában helyet kap egy 180 férőhelyes szálloda is. Ezen felül minden eddiginél nagyobb, akár 80 ezer nézőt befogadó koncerteket is rendezhetnek majd a megújult Puskás stadionban.
Az épülő sportközpont tervezője szerint az új épületegyüttes is többfunkciós lesz. A verseny és sportterek mellett Sportmúzeum, éttermek, üzletek és konferenciatermek is lesznek a létesítményben.

 

puskas-stadion_renew

 

A legfelső szinten egy 800 méter hosszú panorámás futópályát építenek ki, ahonnan futás közben az egész városra, valamint az épületbe is be lehet majd látni.

A létesítmény átépítésére korábban nem szerepelt forrás a jövő évi költségvetésben, ugyanakkor Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő október elején úgy nyilatkozott: a kormány várhatóan még októberben dönt arról, hogy milyen költségkerettel, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a következő esztendőben.

A korábban napvilágot látott információk szerint a terv az volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion bontását az október 11-én rendezett, finnek elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt követően megkezdik, ám kiderült, addigra még nem kértek bontási engedélyt az illetékesek.

Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos október végén a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: kormányzati szinten nincs döntés a Puskás Stadion építéséről, és bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt; ez a ferencvárosi és a debreceni aréna lenne.

Az új Puskás Stadionról a tervek már készülnek, a 2015-ben kezdődő építkezés körülbelül 90-100 milliárd forintba kerül majd, 2018-ra készül el.