hirdetés

Egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet felmérése szerint a Németországban kapható üdítőitalok többsége túlcukrozott: egy pohár 4 kockacukornyi mennyiséget tartalmaz. Ezért több civil szervezet és a Bundestag egészségügyi bizottságának számos tagja sürgeti a különadó bevezetését a magas cukortartalmú italokra.

cukros üdítőA Németországban kapható üdítőitalok túlnyomó része meghaladja az 5 százalékos cukortartalmat. Ez azt jelenti, hogy egyetlen pohár – 2,5 deciliter – üdítőben 4 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, ami a felnőtteknek ajánlott bevitel duplája.

– Az üdítők nem üdítenek, hanem megbetegítenek – mondta a Bildnek Oliver Huizinga, a Foodwatch kutatója. Szerinte ezért lenne szükséges különadót kivetni az 5 százalékot meghaladó cukortartalmú üdítőitalokra. Ebből évente akár 600 millió euró bevétel is keletkezhetne az államnak.

A szövetségi parlament (Bundestag) egészségügyi bizottságának több tagja is támogatja a kezdeményezést, úgy vélik, máskülönben tíz éven belül minden negyedik német cukorbeteg lesz.

Edgar Franke, a bizottság szociáldemokrata (SPD) elnöke hozzátette, hogy a különadó bevezetésével együtt csökkenteni kell az egészséges élelmiszereket terhelő áfát.

Ezzel szemben a német kormány azon az állásponton van, hogy nem megfelelő eszköz az egészségtelen élelmiszerek áfájának emelése, ugyanis sok igen népszerű drágább termék kapható a boltokban. A tárca mesterséges büntetőadók helyett inkább a közoktatásba építené be az egészséges életmódra való nevelést.

A mértékben a lényeg, vagyis mindenki fogyasszon kedvére bármit, ami boldoggá teszi, de ne vigye túlzásba – mondta Jens Urban, a német kormány szóvivője.