hirdetés

Nem megy dutyiba az Agrárminisztérium ex-helyettes államtitkára miután bilincsben vitték el a minisztériumból. A fiatal tehetséges politikus korrupciós ügybe keveredett. Sőt Nagy János panasszal élt a gyanúsítása ellen. Az Esti Újság úgy tudja az ügyészség több más gyanús pályázatot is vizsgál már.

 

Nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen Nagy János, az Agrárminisztérium időközben felmentett helyettes államtitkára, akit korrupció gyanúja miatt vettek őrizetbe. A bíróság viszont elrendelte Nagy bűnügyi felügyeletét, amely a házi őrizetnek felel meg. Azaz előzetesbe sem került.

Az ügy másik gyanúsítottja egy vállalkozó, ő sem került dutyiba. Úgy tudjuk, az ő bűnügyi felügyeletét is elrendelte a bíróság.

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra – 2021. április 1-ig – elrendelte annak a két férfinak a – mozgásukat technikai eszközzel nyomon követett – bűnügyi felügyeletét, akiket vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak”, közölte a Fővárosi Törvényszék. Hozzáteszik, hogy a nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, a tényállás tisztázása érdekében további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges.

Szerda délután még csak azt lehetett tudni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy vezető minisztériumi dolgozót vett őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó. Nagy István agrárminiszter kezdeményezte Nagy János felmentését, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A felmentésről szóló rendelet szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.
A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte. Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség.

Az Esti Újság úgy tudja az ügyészség górcső alá veszi azon ügyeket, amelyekhez bármi köze is volt a helyettes-államtitkárnak, sőt úgy tudjuk az egyik érintett már kész arra is, hogy segítse az ügyészek munkáját, hogy minden kétes pályázatról beszél.

(csákány)