hirdetés

Az idei szinten maradhat egészen 2017-ig a szociálpolitikai menetdíj-támogatás összege, és a kedvezmények rendszere sem változik – írja a Magyar Nemzet.

 

A szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten befagyasztja a kormány, egészen 2017-ig – derül ki a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramból. A kormány tavaly 11 milliárd forinttal megemelte a közlekedési szolgáltatóknak fizetett összeget, amely most évi 104 milliárd forint, ám a tervek szerint ez a jövőben nem változik.

Jelenleg az utasoknak csak egyötöde fizeti ki a teljes árú jegyet, vagyis négyötödük valamilyen kedvezménnyel utazik. A fejlesztési minisztériumban készült egyik munkaanyag szerint a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye csak a csúcsidőn kívül maradna meg, és nekik szóló bérletet kellene venniük, hogy bármikor ingyen utazhassanak. Idézik azonban Fónagy János államtitkár egy két évvel ezelőtti nyilatkozatát is, amely szerint a kérdésben a végső döntést a politika hozza meg. Az államtitkár szerint elvi jelentősége lehet annak, hogy valamennyit fizetni kelljen a szolgáltatásért.