hirdetés

Ismét emelnek a biztosítók. Rájár a rúd az autósokra rendesen. Idén ugyanis már 14 ezer forint fölötti átlagos kötelező biztosítási díjakra számíthatnak az autósok – írta közleményében a Biztosítás.hu, amely a most közzétett tarifákat elemezte. Az emelés oka állítólag, hogy olcsó a benzin és több az autó. Más iparágakban és szolgáltatószektorban épp fordítva szokott lenni, ha sok az ügyfél, akkor csökkenés jön.  

dugó2

A hajnalban közzétett tarifák alapján újabb díjemeléssel kell számolnia mintegy kétmillió autósnak – írta közleményében a Biztosítas.hu alkusz. A cég szerint a tavalyelőtti 11 500, majd a tavaly novemberi 12 500 forintos átlagdíjak után idén már 14 ezer forint fölötti átlagdíjakra számíthatnak a tulajdonosok.

A mostani emelés beleillik a két-három éve tartó díjemelési tendenciába, vagyis kismértékű és folyamatos. De még mindig nem éri el az évközi szerződések 23 ezres átlagdíjait, azonban tudni kell, hogy míg novemberben sok a B10-es bónuszban lévő, alacsonyabb díjat élvező szerződés, addig az év közben kötött szerződések esetében az újautó-vásárlások miatti drágább A00-ás alap bónusz fokozata dominál – közölték.

Akik most sokallják az előzetesen 10-15 százalékosra becsült díjemelést, november 30-ig választhatnak másik biztosítót, „de a jelenlegi díjuknál olcsóbbra ott sem igen számíthatnak” – olvasható a Biztosítas.hu elemzésében.

A biztosítótársaságoknak több oka is van a díjak újabb növelésére. Ezek közé tartozik, hogy az idén tovább csökkenő üzemanyagárak miatt ismét nőtt az autósok által az utakon megtett éves távolság és ezzel együtt a bekövetkező károk száma is. Gépjárműből is több fut, mint egy évvel korábban, köszönhetően a növekedésnek indult újautó-eladásoknak.