hirdetés

Úgy tűnik még költünk a már lefújt Budapest Olimpiára. Félmilliárdos keretmegállapodás megkötéséről jelent meg egy hirdetmény a héten. Az ajánlattevő a magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024, a nyertes pedig a Fradi vezér érdekeltsége.

orosz-nyiri-orbánEgy érdekes közbeszerzési határozat jelent meg a TED-en, az európai közbeszerzési értesítőben-jelezte a K-monitor gyanús döntéseket előre jelző rendszere. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. kért ajánlatot hazai és nemzetközi rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére. A szerződés végösszege 536,5 millió forint, plusz áfa, a teljesítés fő helyszíne pedig  Aarhus (Dánia), Doha (Katar) és Budapest. A két nyertes ajánlattevő a HD Event & Promotion Kft., illetve a Humán Telex Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Ahogyan rövid keresgélés után rábukkantunk: Aarhusban Iskola Olimpiát rendeznek. Méghozzá június 13-16 között, vagyis bő három hónappal a budapesti olimpiai álmok eltemetése után. Dohában olyan sok a sportesemény, hogy nehezebben tudjuk beazonosítani, mely rendezvényen lett volna standja a magyar olimpiai pályázatnak. Budapesten is nehéz lenne megmondani a célpontokat, de a fővárosban a nyáron úszó- és dzsúdó-világbajnokságot is tartanak.

A Humán Telexről a Napi.hu korábban azt írta, egyik tulajdonosa Orosz Pál, aki az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club tulajdonában lévő Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja is.

Arra, hogy az olimpiai pályázat visszavonása után miért jelent meg egy ilyen közbeszerzési eredmény, egyelőre nem kaptunk választ. A hirdetményben szereplő kapcsolattartó egy ügyvéd, az ügyvédi irodában azt mondták, ők csak azért feleltek, hogy jogszerű legyen az eljárás, azt, hogy lehívják-e a pénzt, nem tudták megmondani. Megkerestük a Budapest 2024-et, illetve sajtósán keresztül Fürjes Balázst, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az olimpiaellenes népszavazás aláírásainak leadáskor azt ígérték, felfüggesztik a promóciós költéseket. A Fővárosi Közgyűlés nemrég úgy döntött, előkészítik a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. jogutód nélküli megszüntetéséhez szükséges javaslatokat. Így azonban továbbra is kérdés, hogy ezt a nettó félmilliárd forintot kifizetik-e a nyerteseknek vagy sem ? Főleg annak tükrében, hogy az egyik nyertes cégben az FTC vezére érdekelt, aki nem kisebb személyekkel mint a Fidesz pártigazgatójával dolgozik nap mint nap a Fradiban.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a nyertesek felé helyt kellene állnia Budapestnek illetve a 2024 Nonprofit Zrt.-nek, hisz ők arról nem tehetnek, hogy meggondolta magát Budapest és a kormány olimpia ügyében. Feltehetőleg a nyertes cégek köztük Orosz Pálék is rengeteg munkát fektettek bele a projketbe és feltehetőleg jó előre lefoglaltak sok sok reklámfelületet is.