hirdetés

A Szegedi Törvényszéken csütörtökön a Szegeden 2000-ben alapított Kopernikusz iskolaszövetkezetnél elcsalt több mint félmilliárd forint adó ügyében tartottak volna tárgyalást. A milliárdos adócsalás miatt előzetesben lévő politikust Czeglédyt bilincsbe verve hozták tanúskodni az ügyben.

czeglédyEmlékeztetőül: az iskolaszövetkezet két vezetőségi tagja H. József és A. Zoltán ellen különösen jelentős értékre folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás miatt folyik eljárás. H. egyelőre szabadlábon védekezik. A., miután korábban úgy eltűnt, mint szürke szamár a ködben és Angliában alapított charter járatokat üzemeltető légitársaságot, tartva attól, hogy elszökne az igazságszolgáltatás elől, előzetes letartóztatásban van.

A vád szerint a Kopernikusz iskolaszövetkezet 2011 december 30-án kötött szerződést egy országos hálózatot üzemeltető céggel, hogy 2012 áprilisáig diákokat közvetít hozzá munkára. A diákok által elvégzett munka után a cég kifizette az iskolaszövetkezet számláit, az viszont még az adóbevallást benyújtani is „elfelejtette”. A két vádlottat összesen közel 550 millió forint adó elcsalásával vádolják. Ebből A.-hoz, mint aláírásra jogosult vezetőhöz 426 millió 580 ezer Forint, elnökként utódjához, H. Józsefhez 136 millió Forint köthető. A. ugyanis aznap, amikor 2012-ben elindult a felszámolás  Kopernikusz ellen, kilépett – és meglépett.

A szombathelyi illetőségű A. Zoltán a korábbi tárgyalásokon azt állította, 2000-ben Czeglédy Csaba bízta meg az iskolaszövetkezet alapításával. Amikor megkérdezték tőle, erre mi szükség volt, hiszen azok a cégek, amelyeknek a diákokat, mint munkaerőt kiközvetítették, szerződéses, partneri viszonyban állnak a munkaerő közvetítéssel foglakozó Human Opert Zrt.vel, nem tudott válaszolni. Ahogy arra sem tudott épkézláb magyarázatot adni, miért nem adta át az iskolaszövetkezet könyvelési anyagát a felszámolónak, ellehetetlenítve ezzel az ellenőrzést. A bevételeket illetően azt mondta, őt is meglepte, miből lett 600 milliós forgalma a szövetkezetnek. Azt is hozzátette, hogy H. József elnöksége idején állítólag nem volt bevétel. Számlát ugyan nyitottak a Kopernikusznak, de azt a Human Operatpr Zrt. kezelte.

A csütörtöki tárgyalásra hiába állították elő A, és hiába jelent meg H., az egyikük  ügyvédje annak megkezdése előtt üzent, hogy durva hasmenése van, ezért nem tud megjelenni a bíróságon.

A tárgyalásra egyébként bilincsben, vezetőszáron Czeglédy Csabát is elhozták a szegedi büntetés végrehajtási intézetből.

a sikeres ügyvéd, politikus és futballmenedzser láthatóan már nincs olyan jó passzban. A börtön neki is sok. Czeglédynek tanúként kellett volna felelnie néhány kínos kérdésre.