hirdetés

A Helsinki Bizottság röviddel a menekültkvóták elleni új kormányzati kampány és honlap indulása után pontokba foglalta, miért félrevezető szerintük, amit a kormány mond arról, hogy „a kötelező betelepítési kvóta 160 ezer betelepítést jelentené hazánkba”. Szerintük semmi nem igaz a kormány állításából.

Menekült gyerekek Szeged

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ebből a mondatból semmi sem igaz. Egyrészt ilyen kvóta nincs, másrészt szó sincs arról, hogy Magyarországra 160 ezer menekültet telepítenének a következő öt évben. Végül a civilszervezet rövid kalkulációt közöl arról, hogy messze nem kerül annyiba a menekültek ellátása, amennyiről a kormány beszél. Itt van a Helsinki Facebook-posztja, benne a részletekkel:

Félnótásnak nézi az országot, amikor a kormány pénzt és józan észt nem kímélve azt harsogja: „a kötelező betelepítési kvóta 160 ezer betelepítést jelentene hazánkba”. Ebből semmi nem igaz.

1) Nincsen ilyen kvóta. Az Unió dokumentumai az eljárás lefolytatására hivatott ország kijelöléséről szólnak (és a menekültek védelméről, amíg arra szüksége van).

2) Szó nincsen arról, hogy Magyarországra 160 ezer menedékkérőt telepítenének. Ez a szám a teljes Unióra vonatkozik, és öt év alatt (!) – figyelembe véve teherbíró képességüket – ennyi embert osztanának szét a tagállamok között az Olaszországba és Görögországra érkezők közül.

3) Az Unió módosított, szeptember végi javaslata alapján senkit nem kellett volna átvennünk, hanem tőlünk vettek volna át 54 ezer menekülőt. A kormány más utat választott. Mindenkit átpumpált Nyugatra, majd lezárta a déli határt. Ma néhány száz menedékkérő van csak itt, sokan közülük őrizetben. Menedékjogi védelemre szinte senkinek nincsen már esélye.

4) Magyarországra a tervek szerint első lépésben 1294 (kétezernél kevesebb) ember jönne, akik után fejenként 6000 eurót, azaz 1 872 000 forintot kapnánk. Ez 300 ezer forinttal több, mint amekkora éves ellátási költséggel számol a kormány. A menekültek ellátása tehát nem terhelné agyon a magyar költségvetést, akármit is sugall a kormány a minimálbéres összehasonlítással. A minimálbér pedig nyilvánvalóan nem kerülne veszélybe a menekülőktől. A kormány összesen 2 milliárd 422 millió forint támogatást hajít el azzal, hogy több száz milliós költséggel ma a luxembourgi Európai Bírósághoz fordult.

5) A kormány szándékosan zagyvál össze mindent, hogy félelmet keltsen, és elterelje a figyelmet saját viselt dolgairól.