hirdetés

Hamis nyelvvizsgájuk ellenére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozhat tovább három vezető beosztású rendőr, holott a testület más szervezeteinél nem voltak ilyen engedékenyek. A nyelvvizsgabotrányban érintettektől szinte mindenhol megváltak.

teve-utcaAzt, hogy a PMRFK miért volt ilyen kegyes az eljárás alá kerülő emberekkel szemben, nem tudni, hiába kérdezősködött az Átlátszó.
Így azt sem tudni, hogy visszafizettetik-e a hamis bizonyítvánnyal jogtalanul felvett nyelvpótlékot az érintett vezető beosztású rendőrök.

Mint ismeretes, több mint három éve, 2013 tavaszán robbant ki a hamis nyelvvizsgákkal kapcsolatos botrány. Akkor száznál is több embert vádoltak meg, köztük rendőröket, katasztrófa-védelmiseket és katonákat azért, mert pénzért szerezték meg a nyelvtudásukat igazoló bizonyítványt két Pest megyei – egy váci és egy vecsési –, illetve egy budapesti nyelviskolától.
Az ügyben szereplő rendőrökkel kapcsolatban korábban az Országos Rendőr-főkapitányság azt a tájékoztatást adta, hogy azokról, akikről kiderült, hogy hamis nyelvvizsgával rendelkeznek, megváltak; 57 rendőrről és egy nem hivatásos dolgozóról volt szó.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon viszont másképp jártak el. A váci kapitányság három vezető beosztású munkatársa annak ellenére maradhatott a főkapitányságon, hogy tíz éven át vettek fel hamis papírokkal, jogosulatlanul a nyelvvizsgapótlékot. A Központi Nyomozó Főügyészség csalással gyanúsítja őket, viszont okirat-hamisítást már nem tudtak nekik felróni, mert az időközben elévült.

(Forrás: Átlátszó)