hirdetés

Úgy tűnik, az ügyészség sem állt a MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt mellé. A nemzetközi Interpol-körözés alatt álló állami cégvezér ugyanis hiába szerette volna elérni a Legfőbb Ügyészségnél, hogy kezdeményezze a másodfokú bírósági döntés felülvizsgálatát, nem járt sikerrel. A MOL vezérét így újból és újból feltehetik a horvátok a nemzetközi körözési listára, ami aggasztó.

hernádi-orbán

Bár sokan azt hangoztatták, hogy a MOL-vezér elleni horvátországi eljárás nem törvényes, mert itthon felmentették, nos, ez nem igazán fedi a valóságot. Sőt a bíróság honlapján anonimizált módon közzétett jogerős ítéletből egyértelmű, hogy Hernádi Zsolt MOL-vezérnek nincs felmentő ítélete a tízmillió eurós horvátországi vesztegetési ügyben, amelyben Ivo Sanader államfőt 10 évre ítélték.
Tény, hogy a bíróság az iratot anonimizálta, de egyértelmű, hogy Hernádi Zsolt eljárásával kapcsolatos. A verdikt kimondja, hogy a pótmagánvádló nem sértettje a vád tárgyává tett cselekménynek, így a bíróság nem foglalhat állást arról, hogy Hernádi bűnös-e vagy sem. Mint ismeretes, egy MOL-alkalmazott rokona volt a pótmagánvádló a Hernádi-féle ügyben, ami önmagában is megmosolyogtató volt.
A MOL elnök-vezérigazgatóját a horvát hatóságok azzal vádolják, hogy 2009-ben több millió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett az akkori horvát miniszterelnök, Ivo Sanader részére, cserébe azért, hogy a MOL megszerezhesse az INA irányítási jogait. A magyar olajtársaság és annak vezére is többször tagadta a vádakat. Itthon a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyomozása arra jutott, hogy sem a MOL elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így az eljárást megszüntette.
Ezt követően a társaság egyik részvényese – a cég korábbi vezető jogtanácsosa – pótmagánvádlóként lépett fel a bíróság előtt, amely végül jogerősen kimondta, hogy mivel a pótmagánvádló nem sértettje az ügynek, így a bíróság nem foglalhat állást arról, hogy Hernádi bűnös-e vagy sem.
Szakértők szerint a felmentő ítélet azért lett volna fontos a MOL-vezér számára, mert akkor más bíróság többet nem járhatott volna el az ügyben és nem ítélhette volna el, vagy menthette volna fel még egyszer.
Az EU-ban alapelvnek számító, a bírósági határozatok kölcsönös elismerésére vonatkozó szabály alapján a horvát bíróság akkor nem folytathatná az eljárást, ha a bűnösség kérdéséről állást foglalt volna a magyar bíróság.