hirdetés

Az Orosz Föderáció tisztjei megpróbálják meggyőzni a fehérorosz különleges erők elit egységeinek tagjait, hogy Oroszország oldalán harcoljanak Ukrajna ellen. A fehérorosz katonáknak ez nem tetszik és kapnak mesés felajánlásokat, nem akarnak Ukrajnába menni harcolni- – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő Olekszij Danilov.

 

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács vezetője elmondta a televíziónézőknek, hogy az RF KGB utódszervezetének, az FSZB-nek ügynökei felvették a kapcsolatot a fehérorosz Szpecnaz hadsereg és a különleges erők rendőri egységeinek tagjaival, és felajánlották nekik az orosz hadsereg egyedi szerződéseit. Danilov szerint a fehéroroszok a tervezet szerint az orosz hadsereg egyenruháját viselnék, és magas fizetést kapnának.

Az RF tisztviselői az elmúlt héten számos lépést jelentettek be, amelyek nyilvánvalóan az inváziós erők megfogyatkozott sorait hivatottak feltölteni, köztük békefenntartó csapatok átszállítását a Kaukázusból, zsoldosok toborzását Szerbiából és Szíriából, csecsen rendőrség bevetését és egyéb védelmi erők bevetését Oroszország Távol-Keletétől Ukrajnáig.

Danilov elmondta, hogy az ukrán hírszerzésnek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az FSZB által megkeresett fehérorosz katonai személyzet nagy többsége elutasította az ajánlatot.

Az ukrán hadsereg becslése szerint a Kreml erői közül 12-15 ezer katona veszthette az életét, további 15, esetleg 30 ezren pedig megsérültek és kórházba kerültek a február 24-én indított orosz invázió elleni heves ukrán ellenállás miatt.

Múlt héten a hírek szerint az RF repülőgépek berepültek Ukrajnába, majd bombáztak egy fehéroroszországi helyszínt. Ukrán hírszerzési tisztviselők szerint a Kreml megpróbált nyomást gyakorolni Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, hogy kötelezze hadseregét az ukrajnai orosz erők támogatására. Lukasenko Moszkvába repült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett is, de Fehéroroszország hadserege egyelőre a helyén maradt.

Az ukrán hadsereg vezérkara (AGS) hétfő reggeli helyzetjelentése szerint a fehérorosz erők elhelyezkedésük és bevetéseik alapján képesek gyorsan megszállni Ukrajnát, de semmi jele nincs ennek.

( Németh A.)