hirdetés

Úgy tűnik sok magyar háztartásban lehet még rakott krumpli, hisz nem lesz az egekben ezen termékek ára és nem számít majd luxusnak sem a tojás és a krumpli, ami mindig is a szegények étele volt.  A tojásra és az étkezési burgonyára vonatkozó árstopok már csütörtöktől életbe lépnek, az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben, közölte szerda este a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

Ezzel az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8%-os tej, és kristálycukor. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.

Az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt, írták.

Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását.

A kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásról hétfőn várható kormánybejelentés, jelezte a KTK.