hirdetés

Nem kérnek a zuglói civilek és mások sem a monstre gigaépületekből a Városligetben. Éppen ezért demonstráltak és tiltakoztak. Mint ismeretes, húszezer aláírás gyűjtöttek a múzeumi negyed megépítését ellenzők. A kormány a demonstrálók szerint kultúrgettót akar csinálnia Városligetből.

zugló liget

A kormány kultúrgettóval váltaná fel Budapest talán leginkább befogadó helyét – érveltek azok a tüntetők, akik a fővárosi Kossuth téren gyűltek össze, a Liget Budapest Projekt ellen szervezett tüntetésen. A demonstrálók az elmúlt hónapokban 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze a múzeumi negyed elleni tiltakozásként, a Nem kellenek a monstrumok a Ligetbe! – című megmozduláson ezt jelentették be.

Ez a 20 ezer ember a Városliget rendbetételét, karbantartását, felújítását kéri, épületeket nem. A projekt megvalósítása őrült ötlet  – mondta Várnai László zuglói képviselő, a szervező Civilzugló Egyesület nevében a Kossuth téren.

Az összegyűjtött aláírásokkal alátámasztott petíciót a Parlamentnek, a Miniszterelnökségnek címezték, nekik akarták átadni a Kossuth téren, végül a Városliget Zrt.-hez irányították őket, de csak egy sajtósnak adhatták volna át a dokumentumot. De ez sem történt meg. A demonstrálók Baán László kormánybiztosnak, a Miniszterelnökségnek és az államfőnek juttatják el a jövő héten.

A Maradjanak a fák a Római-parton! mozgalom nevében felszólaló Kardos Gábor azt emelte ki beszédében, hogy a Városliget ma még mindenkié, egyik utolsó társadalmi terünk.

De a tervezett átalakítások steril és kommersz környezetté teszik azt, amit hosszú évtizedek alatt sikerült belakni, mindenki számára élhetővé, otthonossá alakítani – mondta Kardos.

Kardos Gábor szerint nem „múzeumplázákra” van szükség, hanem szabad terekre. Úgy vélte, egy modern múzeumi negyed számára számos revitalizációra váró épület áll rendelkezésre Budapesten a Városligeten kívül. Kardos Gábor hangoztatta, hogy sokkal több fára és kevesebb épületre lenne szükség, mert a zöldövezetek arányát tekintve európai összehasonlításban így is sereghajtók vagyunk már.