hirdetés

Népszavazás kezdődött Svájcban vasárnap, ahol legfőképp arról döntenek a svájciak, hogy minden egyes állampolgár kapjon-e havi 2500 svájci frank, azaz közel 712 ezer forintot feltétel nélküli alapjövedelemként, a gyerekek pedig havi 160 ezer forintot. Azonban mindezt el fogják utasítani.

 svájc

A svájci népszavazási kezdeményezés szerint a felnőttek 2500 svájci frankos (mintegy hétszázezer forint), a gyerekek 625 frankos ellátmányban (158,2 ezer forint) részesülnének havonta. Annak ellenére, hogy az indítvány vonzónak tűnik, a svájciak többsége várhatóan elutasítja azt. A kormány is azt javasolta, hogy az emberek mondjanak nemet rá.

A kezdeményezést elutasítók szerint a feltétel nélküli alapjövedelem miatt emelni kellene az adókat, hogy az ehhez szükséges mintegy 200 milliárd frankot előteremtsék. Emellett veszélybe kerülne a társadalombiztosítás jelenlegi rendszere, az alacsonyabb jövedelműek körében gyengülne a munkára késztető motiváció.

A Svájcban május közepén, a rádió és a tévé által elvégzett közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy az emberek 26 százaléka szavazna igennel a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére, míg 71 százaléka ellene voksolna.