hirdetés

Magyarországon az éves óra- és ékszerpiaci forgalom 17 százalékát hamis termékek adják. Az egész unióban 3,5 milliárd eurós kárt okoz az ékszerhamisítás. Hazánk ebből a szempontból az átlagnál fertőzöttebb terület, sokan hordanak olyan órát vagy ékszert, amiről nem is sejtjük, hogy hamis. A jelenség nemcsak bevételkieséssel, hanem rengeteg munkahely megszűnésével is jár.

karóra

 

Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentéséből kiderül, hogy az ékszerhamisításból származó közvetlen és közvetett bevételkiesés az Európai Unióban 28 500 munkahely megszűnését is okozta a 2007–2012 közötti időszakban.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára, Németh Mónika tudatta: a hazai óra- és ékszerpiac forgalmának 16,9 százaléka fertőzött hamis termékekkel, ami évi 40,3 milliárd forintnyi kárt jelent a magyar iparágnak. Magyarországon sokan viselnek olyan karórákat és ékszereket, amelyekről nem is gondolnák, hogy hamisak. A bevételkiesés nemcsak komoly makrogazdasági károkkal, hanem munkahelyi elbocsátásokkal is jár.

Az unió legfertőzöttebb piaca Görögország, ahol a szektor csaknem negyedét lepik el a hamisított termékek. Ezt követi Olaszország 20,5 százalékkal, majd a magyar piac.

Ugyanakkor a hamisított órák és ékszerek miatt az iparági veszteség kétharmada mindössze négy – olasz, francia, német és spanyol – piacon generálódik. A legnagyobb vesztes Olaszország, ahol a kár eléri a 400 millió eurót, ezt követi Franciaország 336 millió euróval, Németország 247 millió euróval, végül Spanyolország 204 millió euróval.

Az EU-ban a 268 millió euró áfakiesés jelenti a legnagyobb lyukat az adóbevételekben, ezt követi a 135 millió eurós kiesés a társadalombiztosítási járulék összegéből. Végül 45 millió euró adókieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadóból is.