hirdetés

Megint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjeét, a kormánypárti szócső Bayer feleségét ekézik. Hadházy Ákos honatya Bayer Zsolt felesége által vezetett intézmény tendereit sorra semmisítik meg a törvénysértések miatt, így vígan közbeszerzés nélkül vásárol a köszpénzből működő Vérellátó, ami iszonyatos pech sorozat és igen fura.

 

Törvénysértések miatt háromszor semmisítette meg az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vírustesztek beszerzésére kiírt tendereit az elmúlt években a Közbeszerzési Döntőbizottság. Mindez pedig iszonyatos pech lehet Bayer feleségének.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az OVSZ gazdasági érdekes és sok esetben fura ügyleteiről beszélt. Hadházy szerint az OVSZ az elmúlt években nem tudott olyan közbeszerzést kiírni diagnosztikumok vásárlására, amely megfelelt vagy épp átment volna a törvényességi vizsgálatokon. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az OVSZ jogszerütlenül zárt ki egyes cégeket a versenyből, 2016-ban pedig a megsemmisítő határozat mellé kétmilliós bírságot is kiosztott, mert a vérellátó tendere több törvényt és rendeletet is megsértett.
Az OVSZ többször is visszavonta a kiírást, ezért az elmúlt öt évben közbeszerzés nélkül, törvénytelenül bíztak meg egy céget, a termékek szállításával – állítja Hadházy.

Azaz a tenderek megsemmisítése a beszállítónak mindenképp jól jött.

De nem csak a nagy tömegben rendelt tesztekkel kerülték ki a törvényes eljárást, hanem a teszteket elemző gépekkel is. Ezekkel az automata berendezésekkel szűrik ki a véradók vérmintáiból, hogy vírusok, hepatitisz, HIV vagy esetleg bakteriális fertőzések találhatók-e bennük.
A több mint 6 milliárdos értékű beszerzést azonban szintén nem sikerült a törvényeknek megfelelő módon kiírni. -Hadházy állítása szerint.

Az egyik pályázó, a Roche Magyarország Kft. meg is támadta a Közbeszerzési Döntőbizottságon, amely tavaly megsemmisítette a tendert, és újabb büntetést, ezúttal már 5 millió forintot rótt ki az OVSZ-re.

Azt nem tudjuk, hogy ilyen esetekben a felelős fizetéséből vonják-e le a bírságokat , ha egy tenderről kiderül törvénysértő, vagy ezt is az adófizetők fizetik be.

Hadházy szerint „Bayer Zsolt felesége jóstehetség”, mert annak ellenére, hogy nem lehet tudni, ki nyeri majd az ismételt közbeszerzést, már telepítették is a megbízott cég által forgalmazott, teljesen új automatákat. Ezt maga Bayerné is megerősítette a képviselőnek írt levelében. A OVSZ vezetője szerint azért, mert a megsemmisített közbeszerzésen az Abbott Hungary olcsóbb ajánlatot adott.

Bayerné a Hadházynak küldött levelében azzal magyarázta a törvényeket megkerülő eljárást, hogy az eredménytelen közbeszerzés ellenére is biztosítaniuk kellett a szűrővizsgálatokat, mert ha nincs vizsgálat, akkor nincs vérkészítmény sem.

Hadházy szerint viszont az OVSZ nagymesternek tűnik az előírások megkerülésében: évek óta nem tudott egy törvényesnek tűnő közbeszerzést sem lefolytatni.