hirdetés

A rendőrség újra értelmezte a tüntetés és az ehhez kapcsolódó politikai jellegű aláírásgyűjtések fogalmát. A ceglédi egyenruhások szerint nem tüntethet a Kétfarkú Kutya Párt Cegléden, mert a rendőrség szerint a tüntetés és az Uniós Korrupció ellenes Ügyészségért indított aláírásgyűjtés az nem politikai véleménynyilvánítás.

 

kétfarkú békemenetMegtiltotta a szombati tüntetést Cegléden a rendőrség. Mondván, hogy egy tüntetés az nem politikai véleménynyilvánítás. Lol. Persze, fellebbeztünk, csak hát kérdés, hogy még időben tudunk-e nyerni.-írta a Facebookján a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hozzá pedig csatolták a Ceglédi Rendőrkapitányság végzését is az ügyről.

A rendőrségi végzés  szerint a Kétfarkú Kutya Párt szombatra “Kiállás a kormány politikája mellett, MKKP népszerűsítése, aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” címmel szórólapozást és aláírásgyűjtést tervezett a ceglédi Szabadság térre. A tervezett gyűlés résztvevőinek számát kb. 60 főben, a rendezők számát pedig 6 főre tették.

A rendőrség szerint mindez nem tartozik a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, így hatáskörük sincs ebben az ügyben dönteni. A Kétfarkúak kérelmét így elutasították.

Korábban is hasonló döntéseket hoztak a párt eseményeivel kapcsolatosan novemberben és decemberben Ajkán akartak aláírásgyűjtést tartani, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Uniós Ügyészséghez. Az ajkai rendőrök megtagadták ezt, arra hivatkozva, hogy ennyi időre nem lehet bejelenteni egy politikai akciót, erre már nem ad lehetőséget a gyülekezési törvény. Ha ez igaz, az azzal járt volna, hogy a standolást a közterületi rendtartási törvény szabályozná, mint például a kirakódóvásárokat, ami lényegesen kevesebb jogot biztosít, az önkormányzatok akár pénzt is kérhettek volna a politikai szervezetektől a területhasználatért. Az MKKP megtámadta a döntést, és meg is nyerték az ügyet, ami azt jelenti, hogy továbbra is díjmentes marad a közterületi aláírásgyűjtés, akkor is, ha azt hosszabb időre jelentik be.

A Fővárosi Törvényszék  első fokú ítéletében  kimondta: hibázott az Ajkai Rendőrfőkapitányság amikor a hónapokig tartó „közterületi nyilvános gyűlés” bejelentését elutasította, és úgy döntött, hogy az nem a politikai ügyekről szóló gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.