hirdetés

Senki nem foglalkozik velük. Még a kormányt sem érdekli, mi van az ESZOSZ dolgozóival, legalábbis ők így érzik. Június óta nem kaptak fizetést, a tartós munkanélküliből munkássá vált majd 2800 ember. Állítólag érvényes munkaszerződésük miatt segélyre sem jogosultak. Az Esti Újság úgy tudja, a szövetkezet végelszámolója mindenkinek megküldött minden papírt.  

ESZOSZ-éhen döglünk

A kormány nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz a 2800 nyomorban, kilátástalan helyzetben élő károsulttal – közölték az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) károsultjainak képviselői.

A közleményben az áll: közel tíz hónapja tart kálváriájuk, túlélték a karácsonyt és a hideg, fűtetlen lakásokat, míg az őket kihasználó ESZOSZ-vezetők valahol süttetik a hasukat büntetlenül. Mint ismeretes, januárban nyílt levélben fordultak Lázár Jánoshoz, jelezve, hogy sokan közülük emberhez méltatlan körülmények közt élnek, mert június óta nem kapták meg fizetségüket.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy több munkaügyi per már elkezdődött és jó párat már meg is nyertek a ki nem fizetett ESZOSZ-dolgozók. Az állami béralap pedig 6 havi elmaradt bérüket kifizeti. Így a többi ESZOSZ-károsult is, ha perre megy, jó eséllyel megnyeri a szövetkezettel szemben a pert, és pénzéhez juthat. Persze az tény, hogy sok szerencsétlen dolgozónak nemhogy ügyvédre és perköltségre, de ételre sincs pénze.

Az ESZOSZ végelszámolóját kerestük, de nem értük egyelőre utol.

Az ügy előzménye, hogy az ESZOSZ egy uniós projektben közel 3 milliárd forintot nyert el, hátrányos helyzetű, alulképzett és tartós munkanélküli emberek foglalkoztatását vállalta. Szerződést is kötött velük, mégsem fizette ki a teljes bérüket a dolgozóknak, csak 1-2 hónapot. A szövetkezet végelszámolója és volt vezetősége kérdésünkre elismerte, hogy postázták majd 2400 alkalmazottnak a felmondást, és a kilépőpapírjaikat. A többit nem tudják kiléptetni, mert betegek, vagy épp gyereket szültek.

Az ESZOSZ-alkalmazottak azonban azt állítják, hogy az érvényes munkaszerződésük miatt semmilyen ellátásra, állami juttatásra nem jogosultak.