hirdetés

Szinte senkit nem érdekelt a kormányból a gyermekéhezés ügye a Parlamentben. Balog Zoltán humán csúcsminiszter szavazta meg egyedül a kormányoldalon a Nemzeti Minimum csoport gyermekéhezés-ellenes javaslatának a tárgysorozatba vételét a parlamentben, Orbán Viktor miniszterelnök kiment a voksolás előtt az ülésteremből. A gyermekéhezés elleni javaslat parlamenti útja így most véget is ért.

menza

A voksoláson a Demokratikus Koalíció nem vett részt, a javaslatot egyetlen fideszes képviselő, Balog Zoltán humán csúcsminiszter szavazta meg. Orbán Viktor miniszterelnök kiment az ülésteremből a voksolás előtt.

A Nemzeti Minimum csoport alapítói és támogatói arra kérték nyílt levelükben a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait. A civil csoport alapítói és támogatói emlékeztettek arra, hogy céljuk a gyermekéhezés felszámolása és az ehhez szükséges konszenzus megteremtése, ami álláspontjuk szerint hozzájárulhat a régóta hiányolt társadalmi megbékéléshez is. Ezért arra kérték a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy „rövid távú pártérdekeiken felülemelkedve” törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait. Azt javasolják, hogy ez az összeg a mindenkori éves költségvetés átlátható háttérszámításokkal alátámasztott, kötelező tétele legyen.

Kósa Lajos fideszes frakcióvezető már a szavazás után politikai provokációnak minősítette a javaslatot, és hosszan sorolta a kormány családpolitikai intézkedéseit.