hirdetés

Vállalkozások esetében nemcsak az üzleti partnerek megszerzése, hanem azok megtartása is nehézkes lehet abban az esetben, ha nem megfelelő a kommunikáció az olyan kényes esetekben, mint amit például a rosszul értelmezett faktoring jelent.

 

Emiatt sok vállalkozó dilemmája, hogy hogyan kommunikálja partnere felé az igénybevett finanszírozási folyamathoz kötődő követelése behajtását.

A faktoringot még mindig sokan félreértelmezik, keverik a behajtással, ami a lejárt követelések eladását jelenti. Ezzel szemben a faktorálás az aktív követelések faktornak történő eladását jelenti.

Milyen előnyöket nyújt a faktoring?

A faktoring nagy előnye a bankhitelekkel szemben, hogy igénybevételéhez nem szükséges a vállalkozás hitelképessége, ugyanis a faktor nem a szolgáltatást igénybevevő pénzügyi helyzetét vizsgálja, hanem a faktorálással érintett partnerét.

A faktorálás a banki hitelfelvételnél egyszerűbb, gyorsabb finanszírozási forma, általa az eladó a klasszikus esetben 3-4 napon belül, digitális faktoring esetében 24 órán belül a pénzéhez jut.

A FlexiBill nyújtotta egyedülálló digitális faktoring 100%-ban online ügyintézéssel rugalmas finanszírozási keretet biztosít a vállalkozások számára, ezáltal a cégek likviditása stabilizálódik, lehetőségük lesz beruházni, fejleszteni, új üzleteket kötni. A legalapvetőbb probléma, amelyre a faktorálás lehetőséget nyújt, az a hosszú határidőre fizető vevők miatti likviditáshiány.

Miért lehet probléma a partnereknek a faktorálás?

A félreértés a faktoring szolgáltatás ismeretének hiányából, félreértelmezéséből ered.

A hazánkban még mindig nem széles körben ismert és elismert finanszírozási forma az USA-ban és Nyugat-Európában bevett szokás. Nálunk sokan még mindig a követelésbehajtással azonosítják annak ellenére, hogy ez esetben nem arról van szó, hanem az aktív követelések eladásáról.

A faktor cég az adós nemfizetési kockázatát viseli, és nem behajtóként lép fel vele szemben, hanem tartós együttműködés fenntartására törekszik. A faktoring célja a cég működésének, folyamatos finanszírozásának hosszú távú fenntartása a növekedés érdekében.

Mi a megoldás?

A válasz röviden: egyértelmű és nyílt kommunikáció. Tanácsos még a faktoring ügylet megkötése előtt tájékoztatni a partnert erről a lehetőségről. A faktorcégek ebben is tudnak segítséget nyújtani, hiszen ők is kapcsolatba kerülnek a vevőkkel a szerződés megkötése után.

Nyugtasd meg partnereidet, hogy:

• a faktor nem behajtóként lép fel velük szemben, hanem ügyfeled, aki segít a bevételeidhez jutni,
• céged pénzügyileg továbbra is stabil,
• azonkívül, hogy a számla ellenértékét a faktor számára kell elutalnia, más dolga nem lesz vele,
• a folyamat teljes egészében lepapírozott, átlátható.

A faktoring kockázatcsökkentő tényező a vállalkozás számára, hiszen a vevői nemfizetésből vagy késedelmes fizetésből eredő problémákat leveszi a cég válláról. Elfogadása egyben szűrő is, mivel általa megbízható üzleti partner lesz az adósból.