hirdetés

Megújul a Diákhitel. Állítólag negyven év felett is felvehető az összeg a tervezetek szerint, akár OKJ-s képzésekre is, mert az új konstrukcióra egyre nagyobb az igény, így bővíteni kell  a kínálatot. Ráadásul az új szakmát tanuló munkanélküliek száma is egyre nagyobb évről évre. Sőt az igénylőknek ezt az összeget most az állam fizeti.  

diákhitel

Egyelőre még csak ötlet, de ha megvalósul, akkor OKJ-s képzésekre is igényelni lehet, valamint 40 év felettiek is felvehetik a Diákhitel 3 hitelkonstrukciót az élethosszig tartó tanulás jegyében. Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel már dolgoznak az új terméken, de részletekről még nem beszélt.

A Diákhitel 1-et bármilyen célra felhasználhatják az igénybe vevők, míg a később bevezetett Diákhitel 2-t csak tanulmányi költségekre fordíthatják. Utóbbinak alacsonyabb a felvevőre eső kamatterhe, ezért népszerűbb is a diákok körében – olyannyira, hogy elkezdte kiszorítani a Diákhitel 1-et a piacról. Az előző tanévben a Diákhitel 1-et elsősorban vidéki, míg a Diákhitel 2-t budapesti egyetemek hallgatói vették igénybe. Tavaly több mint 137 ezer egykori hallgató törlesztett, közel 27,6 milliárd forint értékben.

A DHK statisztikái szerint az egyetemisták, főiskolások 14 százaléka nem fejezi be a tanulmányait. A hitelt viszont jellemzően jó arányban fizetik vissza az adósok, a Diákhitel 2001-es bevezetése óta mindössze húszezer szerződést kellett felbontani a törlesztések elmaradása miatt. Az elmúlt 15 évben 373 ezer hallgató vett fel diákhitelt, egyharmaduk már vissza is fizette a tartozását.

(Forrás: MNO–Esti Újság)