hirdetés

Nagyot bukott a Chrysler
2014-05-13 14:01

Több mint fél milliárd dolláros veszteséget ért el az első negyedévben a Chrysler. A patinás autógyártó eredményeit a Fiattal történő összeolvadás rontotta, azok nélkül tetemes nyereséget mutathatott ki a vállalat. 
Első ránézésre csalódást keltő eredményeket ért el az első negyedévben az USA egyik meghatározó autógyártója, a Chrysler. A január óta a Fiat leányvállalatának számító Chrysler 690 millió dolláros nettó veszteséget ért el az idei első három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 166 millió dolláros nyereséggel – derült ki a cég gyorsjelentéséből. A Chrysler eredményeit nagy mértékben egyszeri tételek rontották, melyek a Fiattal történő összeolvadáshoz kapcsolódnak. Ilyen egyszeri tétel volt például a Veba amerikai autóipari szakszervezetnek fizetett 504 millió dolláros adósságtörlesztés, mely a Chrysler korábbi tulajdonosa volt.
Az egyszeri tételek nélkül azonban nem fest olyan rosszul a Chrysler gyorsjelentése, sőt! Azok nélkül ugyanis 486 millió dolláros módosított nettó profitot ért el a társaság, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek. Az árbevétel növekedése is “szemrevaló” volt, egy év alatt 23 százalékkal bővült, és 19 milliárd dollárt tett ki.
Ez nagy részben az autóértékesítések emelkedésének köszönhető, ami szintén arról árulkodik, hogy jó irányba halad a Chrysler szekere. A vállalat 621 ezer autót adott el a negyedév során, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Kifejezetten a fő piacnak számító USA-ban volt jelentős a kereslet a Chryslerek iránt, mivel az államokban 19 százalékkal ugrott meg a forgalmuk. Így az amerikai piacon 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezett a Chrylser a negyedév végén (egy évvel korábban 11,4 százalékos volt a piaci részesedés).
Egészen elképesztő az a sorozat, amit a társaság Amerikában produkál, ugyanis sorozatban 49 hónapban növekedett az amerikai autóértékésítése éves alapon.