hirdetés

Mint arról az Esti Újság elsőként beszámolt pár hete Rogán Antal lesz Orbán Viktor legközvetlenebb munkatársa s elhagyja a frakcióvezetői küzdelmes hétköznapokat. Rogán Antal a miniszterelnöki kabinetfőnök lesz. A Fidesz-frakcióvezetői posztjára nem tudni ki a legesélyesebb, sokan Kósa Lajost nevezték meg. Hogy Lázár Jánossal mi lesz nem tudni. Vagy marad vagy távozik.

habony-rogán

Lázár János lemondása is benne van a pakliban  – fogalmazott a Népszabadságnak egy magas rangú fideszes politikus, miután Velencén, a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülése előtt Rogán Antal maga jelentette be, hogy a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz október 1-től.

Az Esti Újság elsőként írta meg pár hete, hogy Rogán nagy ember lesz. Azaz ő lesz a legnagyobb hatalmú és legbizalmasabb embere Orbán Viktornak. Így Lázár János csúcsminiszter hatalma is gyengül úgy tűnik nem picit. Ez azért jelent politikai veszélyt az eddigi szuperminiszter számára, mert ha nem lesz közvetlen napi kapcsolata Orbán Viktorral, akkor az általa vezetett Miniszterelnökség, illetve a személyes teljesítménye is politikai riválisának, Rogán Antalnak az interpretálásában jut el a miniszterelnökhöz, ha referál neki.

A Fideszen belül állítólag meglepetést keltett Rogán Antal délutáni bejelentése. Nem csak azért, mert nem Orbán Viktor tudatta a frakcióülésen a kinevezését, hanem mert előző este állítólag érzékelni lehetett egy “miniszterelnöki félfordulatot” – így voltak, akik azt gondolták, hogy a Fidesz-frakcióvezető kabinetfőnöksége lekerült a napirendről, vagy más formában valósul meg, mint amiről a hírek szóltak.

Fokozhatja Lázár János bizonytalanságát, hogy Rogán Antal kabinetfőnöki szerepe mi is. Így az is kiszámíthatatlan, hogy Rogán Antal megjelenése milyen korlátozást jelent Lázár Jánosnak. Ami biztos: október 1-e után a kabinetfőnök közvetíti a miniszterelnöki akaratot a kormány miniszterei felé, neki lesz közvetlen kapcsolata a kormánytagokkal.

Lázár János esetleges távozásáról azt követően jelentek meg kiszivárgott információk, hogy a Népszabadság még májusban azt írta a Fidesz-frakcióvezető kabinetfőnök lehet. A Figyelő pedig néhány hete azt írta, a miniszter az üzleti életbe távozhat, legalábbis német barátai ezt tanácsolták neki.

Lázár Jánossal több mint öt éve kiválóan dolgozom együtt, és biztos vagyok abban, hogy ez most is zökkenőmentes lesz, hiszen közös célunk van, egy eredményes és sikeres kormányzás, és ebben kell segítenünk mindkettőnknek Magyarország megválasztott miniszterelnökét – mondta a lemondott frakcióvezető Rogán Antal.

A Fidesz új frakcióvezetője október 1-től Kósa Lajos lehet, a szavazásra ma este vagy holnap kerül sor Velencén. Az új frakcióvezető személyéről Orbán Viktor előbb a Fidesz-frakció elnökségével “cserél eszmét” ma este, ezt követően teszi meg hivatalosan is a javaslatát.