hirdetés

Csak a májusi adatokat nézve a tavalyihoz képest duplájára növekedett az építési engedélyek száma, főleg a lakóingatlanok esetében. Az említett hónaptól ugrott meg a fejlesztők és a magánerős építkezők aktivitása. Már lassan elérjük a válság előtti szintet.

építkezés1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma májusban, a 2015-ös adott havi adatoknak ez több mint a duplája – írta a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at, és a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma.

A kedvező trend mögött több tényező is meghúzódik, például az új lakások áfakulcsának 5 százalékra csökkentése vagy a csok kibővítése – állapítja meg az újság, hozzátéve, hogy az elemzők idén 10-12 ezer új lakás építésére számítanak, a következő években pedig akár évi 15-20 ezerre.