hirdetés

Lassan az autóhitelek is forintosak lesznek. Mindezt pedig már nemcsak az autósok, hanem nagyon akarják az illetékes bankok is. Ami picit fura. A bankszektor szerint ez nem csak az ő érdekük, hanem az ügyfeleké is. A Lízingszövetség szerint is közös érdek a mielőbbi megoldás az autóhitelesek ügyében.

autók

Bankszövetség: az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítani lehet. A Magyar Bankszövetség az autóhitelek forintosítását kezdeményező illetékes minisztériumokkal és a jegybankkal folyamatos tárgyalásokat folytatott az elmúlt hetekben, a tárgyalófelek már közel állnak ahhoz, hogy az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítsák – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitikára.

Kifejtette: a válság kitörése óta a forintosítás a bankszektor és az ügyfelek egybeeső érdekét jelentette és jelenti, a fő kérdés mindig is az időzítés, és vele szoros összefüggésben az árfolyam kérdése volt.

Most végre eljutottunk oda, hogy szabályozott keretek között a még fennmaradt lakossági deviza autós és fogyasztási hitelek forintosítását is végrehajtsa a magyar pénzügyi szektor. A forintosítást kezdeményező illetékes minisztériumokkal és a jegybankkal túl vagyunk a tárgyalási időszakon, melynek során végig figyelembe vettük az EBRD-vel kötött megállapodást – mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A kormány, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Lízingszövetség közös érdeke, hogy a deviza-autóhitelesek megsegítése ügyében minél előbb olyan megoldás szülessen, amely az ügyfeleknek és a finanszírozóknak is elfogadható – mondta Révész Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója.

A szövetség szerint az autóhitelek forintosításában az árfolyam kulcskérdés lesz. Révész kiemelte: “bízunk abban, hogy a teherviselés közös lesz, olyan szabályozást kell kidolgozni, amely valamennyi szereplőnek elfogadható”. Rámutatott: nem szabad elfelejteni, hogy a lízingtársaságok már eddig is 100 milliárd forintos nagyságrendben könyveltek el veszteségeket, a szektor teherviselő képessége pedig véges.

A banki elszámolás mintegy 180-200 ezer élő lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerződést érintett, amelyek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást jelentenek. A lezárt szerződésekkel együtt – durva becsléssel – 1000 milliárd forint körüli szerződésállományt érintett a folyamat. A devizás szerződések elszámolása gyakorlatilag lezajlott, már csak a panaszok kezelésének végső lépései vannak hátra. A forintalapú szerződések elszámolása most zajlik, ez pedig októberig jelent majd jelentős munkát ad a lízingcégeknek – elemezte a lízingszövetség elnökségi tagja.