hirdetés

Ne csodálkozzunk, hogy nem sikerült megakadályozni a járvány terjedését az idősotthonokban, ahol már 4000 fertőzött van. Az Esti Újság úgy tudja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság már a járvány elején próbált meg beszerezni védelmi eszközöket, maszkokat, kesztyűket de ezt nem engedték nekik. Pénzük pedig lett volna rá. A főigazgatót Benedek Istvánt azóta leváltották.

 

Az 1600 szociális és idősotthonokból 174 szociális intézményben találtak pozitív eseteket, amelyek legfőképp állami üzemeltetésben vannak. Az országos tisztifőorvos szerint minden tizedik szociális intézményben találtak már koronavírus-fertőzöttet, országszerte mintegy 4000 pozitív esetről tudnak.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a járvány első feltűnése előtt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője szeretett volna normális, és védelmet nyújtó eszközöket beszerezni az állami nevelőotthonok és idősotthonokban lévők részére. A főigazgató ajánlatokat kért és kapott a piaci ár alattiakat de nem engedték Benedek igazgatónak, hogy lépjen. Aztán kapott az állami ellátmányból de feltehetőleg nem annyit és nem olyat, ami védelmet adhatott volna.

Benedek főigazgatót tényleg érdekelte, és aggódott, hogy nehogy valaki meghaljon, mert nem védekzeztke. Lelkiismeretesen próbált tenni de azóta halkan, csendben valamiért leváltották.  Mikor ? Úgy tudjuk a második járvány kitörése előtt. Nem tudni miért, hisz 10 évig vezette a főigazgatóságot.

Az SZGYF értékes állami szervezet, hisz több mint 2000 ifjúsági lés gyermektábort felügyel vagy épp van a tulajdonában, amelyek közt bizony értékes vízparti, Balaton melletti telkekig vannak. Folytassuk ? Ez nekünk bizony elég magyarázatot ad arra, hogy a főigazgató hova tűnhetett.

Két hete derült ki, hogy megjelent a koronavírus a magyarbánhegyesi otthonban. Egy gondozott és két dolgozó tesztje lett pozitív, majd kiderült, hogy a 118 lakó közül 88 ellátott és a 66-ból 33 dolgozó kapta el a vírust.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azt írta , hogy a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették, a karanténba került dolgozókat más telephelyeikről pótolják.

A kecskeméti Margaréta Otthonba egy kórházból visszatérő lakó vitte be a vírust. Bár a férfi első tesztje negatív lett, később tünetei lettek. Ő és egy társa azóta koronavírusban meghalt. Rajtuk kívül három lakónál igazolták a fertőzést. Az intézményt lezárták, mindenkit tesztelnek. Addig a 71 lakó nem hagyhatja el a szobáját.

A kormány szeptember elején tiltotta meg a szociális intézmények látogatását. Az országos tisztifőorvos csütörtökön azt mondta, jobb a helyzet, mint tavasszal.

Az 1600 intézményből 174 szociális intézményben találtak pozitív eseteket. A 100 ezer gondozott 4 százaléka fertőzött, vagyis 4 ezer beteg lehet országszerte az intézményekben.

( TE)