hirdetés

A személyiségünk már a korai gyermekkorban körvonalazódik és elkísér minket az egész életünkben. A munkában tapasztalhatjuk meg igazán, hogy valójában több szerepben is tetszeleghetünk. A munkaerő-közvetítők ma már erre is figyelmet fordítanak.

 

A munkaerő-közvetítő célja a sikeres csapat felépítése

Sokan vagyunk, akik a munkahelyen nem találják meg elsőre a helyüket, mivel egyszerre több feladatot is magukénak éreznek. Meredith Belbin “A team, avagy az együttműködő csoport” című könyvében olyan szerepeket vázol fel, amelyek a különböző munkacsoportokban megfigyelhetőek. Ha ezeket a szerepeket a menedzserek szem előtt tartják, nagyon sikeres csapatokat építhetnek fel. A WHC munkaerő-közvetítés szolgáltatása lehetővé teszi, hogy olyan csapatot állítsunk össze, amelyben mindenki a készségeinek megfelelő feladatot kapja. Különböző tesztek segítségével már mi is megállapíthatjuk, melyik szerep illik hozzánk a leginkább egy munkacsoportban.

Szakmai kompetenciák kontra személyiségtípusok

Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy amikor állásinterjúra megyünk, a kiválasztási folyamat során a legnagyobb hangsúly általában a szakmai kompetenciákon van. Annak ellenére is ez a bevett szokás, hogy sokszor szembesülhettünk vele, hogy a legjobb szakemberek nem feltétlenül alkalmasak az együttműködésre. Dr. Meredith Belbin kutatásainak középpontjában az állt, hogy hányféle személyiségtípusra van szükség a csoport hatékony működéséhez.

A kutató összesen kilenc szerepet különböztetett meg, melyeket három nagyobb kategóriába sorolt. Ezek tulajdonképpen a feladatorientált (cselekvő), kapcsolatorientált (társasági), illetve értelmi hozzájáruló (gondolkozó) kategóriák.

A cselekvők azok, akik a feladataikat a lehető legrövidebb időn belül, a leghatékonyabban szeretik elvégezni; a társasági szerepkörbe tartoznak azok, akik a kapcsolatépítő készségeiket használják a feladatok elvégzéséhez. A gondolkodók általában új perspektívában világítják meg a teendőket és hozzák felszínre a megoldásokat.

A cél a hatékony feladatmegoldás

Azokban az esetekben, amikor nincs meg az egyensúly, a csapat kevésbé hatékony. Ilyen például a NASA Apollo-program esete, amikor egy kiemelkedően intelligens csapatot versenyeztettek kevésbé elmés társasággal. Az intelligens csapat a teszt során az utolsó helyen végzett.

Mára a munkaerő-közvetítők szem előtt tartják a különböző személyiségtípusok erősségeit és gyengeségeit, és olyan munkahelyi társaságot próbálnak meg összekovácsolni, akik hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a személyiségünk az idő múlásával folyamatosan változik, és akár projektenként is képesek vagyunk új arcunkat mutatni. Amennyiben ezt felismerjük, lehetőségünk van dolgozni önmagunkon és előtérbe helyezni azokat a képességeinket, melyek a csapat javát szolgálják.

Egy csoport akkor tud dinamikusan működni, ha minél több fajta személyiség dolgozik együtt, hiszen az új ötletek biztosítják a fejlődést.