hirdetés

Újabb ejtőernyős tragédia történt pár hét alatt ez már a második halálos baleset. Ezúttal a börgöndi reptéren. Egy 50 éves sportoló vesztette életét . Az Esti Újság úgy tudja, hogy a sportoló ernyője rendesen kinyílt de bepörgött . Az tragédia kivizsgálását segítheti, hogy az ejtőernyős gopro kamerája mindent felvett ebből sokan arra gyanakszanak, hogy elájulhatott valami miatt az ejtőernyős. 

 

Feltehetően az ejtőernyő hibája miatt földbe csapódott egy férfi péntek délután Székesfehérvár-Börgönd repülőtéren. Legalábbis az eddigi hírek erről szóltak.

Az ejtőernyőst bár újraélesztették, a helyszínen sajnos belehalt a sérüléseibe – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense Szabó Imre.

A Székesfehár melletti reptéren csoportos ejtőernyős ugrást hajtottak végre. A rutinos férfi ernyője azonban nem nyílt ki, ezért a segédernyővel ( mentőernyővel ) próbált meg landolni, de ez sem nyílhatott ki rendesen és lezuhant.

Az Esti Újság úgy tudja a sportoló ernyője rendesen kinyílt, a hírekkel ellentétben. Azonban elkezdett bepörögni vele kvázi dugóhúzóba került és itt lehetett valami baj.  A tragédia kivizsgálását információink szerint könnyítheti, hogy az ernyős gopro kamerája be volt kapcsolva így az mindent felvett. Úgy tudjuk az ernyő nyitása után a bajba jutott sportoló nem nézett fel, legalábbis a felvételek szerint, hogy kinyílt-e az ernyője. Ez pedig gyanús. Alap szabály, hogy nyitás után felnézünk, meggyőződünk minden rendben van-e. Az ernyő irányításához használt hevederek, zsinórok sem voltak használva, ami szintén azt jelzi komoly baj történhetett. Az is fura, hogy a mentőernyő sem lett nyitva. Bár hivatalos eredmény nincs több sportoló szerint elájulhatott a spori , aminek sok oka lehet.

Az ejtőernyő rendellenes kinyílásának több oka is lehet. Lehet, hogy az ernyő vagy annakmeghibásodott. De az is lehet, hogy az ernyő hajtogatásánál történt figyelmetlenség ami előidézte a tragédiát.

Az esettel kapcsolatban megszólalt az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, Szilády Dezső is.

Én is csak annyit tudok a balesettel kapcsolatban, hogy ez egy rendellenes ejtőernyő-nyitás volt. A tartalék ejtőernyő nyitásával sem sikerült megoldani a folyamatot, emiatt nagy sebességgel ért földet az ejtőernyős és ezt nem élte túl.-mondta Szilády.

Az egyesület elnöke további részletekkel nem tudott szolgálni, ám annyit elárult, hogy az ügyet még vizsgálják. Annyi már most bizonyos, hogy gyakorlott, több száz ugrással rendelkező sportoló volt az, aki olyan nagy sebességgel csapódott a Börgönd repülőtér területén kívüli területen, hogy gyakorlatilag nem volt esélye a túlélésre.

Nemrég a honvédség profi ejtőernyőse zuhant le és halt bele a sérüléseibe hiába kezelték szakszerűen az orvosok.Most Börgöndön történt tragédia. Tény kérdése az ejtőernyőzés egy különösen veszélyes sport, s hiába profi valaki, akkor is megtörténhet a legrosszabb. Börgöndön pár éve indult újra a reptéren az ejtőernyőzés. Eddig minden jól alakult, hisz a sportolók még repülőnapot is tartottak látványos bemutatókkal az elmúlt években.

 

(Csákány T.)