hirdetés

Ajjaj. Újabb kellemetlen ügy a Fidesz volt polgármesterének, jelenlegi frakcióvezetőjének Rogán Antalnak. Itt az első 15 milliárdos kemény K.O.-s pofon az Uniótól . S ez még csak az első, úgy tudjuk jön a többi Uniós pénzből készült közbeszerzési botrány is. Az EU korrupciós és csalás ügyeket vizsgáló szervezete az OLAF feljelentést tett az egyik kétes magyar Eu pályázat miatt. A magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala, az OLAF egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált súlyos problémák miatt.

 városszíve

A gyanús Város Szíve projekt keretében a Szabadság tér és Kálvin tér közötti utcákat újították fel, a közbeszerzéseket, amikben több szabálytalanságot is talált az OLAF az V. kerület és a főváros koordinálta.

Az OLAF a Vs.hu-nak küldött levelében nem tért ki arra, hogy az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságától mit kért, de vélhetően azt, hogy a fejlesztéshez az EU által adott pénz egy részét követelje vissza az unió, erre ugyanis volt már példa uniós országokban.

Az Index még 2012 márciusában számolt be arról, hogy Brüsszelnek problémái vannak a Budapest Szíve programmal, amelynek keretében az V. kerületben a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti utcákat építették át. Akkor az Európai Bizottság úgy találta, irányított közbeszerzéssel pályáztatták a vállalkozókat a felújítási munkákra, ugyanis a pályázóknak előírták, hogy legyen tapasztalatuk nagy értékű, műemléki környezetben végzett felújításban. Erre a szakmai tapasztalatra gyakorlatban azonban ne volt szükség, mert a munkák főként járda és közút felújításra vonatkoztak.

 

A pályázat kiírói, az V. kerület és a főváros végül az erősen korlátozó feltételek miatt versenytárs hiányában a pályázati árnál egy 10-15 százalékkal magasabb árajánlatot fogadtak el. Az Európai Bizottság akkor körülbelül 900-900 millió forintos bírságot helyezett kilátásba a két önkormányzatnak.

Az OLAF feladata, hogy kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményekben előforduló korrupciót és súlyos kötelezettségszegéseket. 2013-ban 253 vizsgálatot indított, 293 vizsgálatot zárt le, 353 ajánlást adott ki, 402,8 millió euró visszafizettetését javasolta és 117 millió euró EU-s pénz visszaszerzésében működött közre.