hirdetés

Minden izlandi pénzt kap. Harmincezer helyi korona üti a markát a lakosoknak, ha sikerül túladnia az államnak az ötszázalékos bankrészvényén az Íslandsbankiban. Legalábbis ezt a nem hétköznapi tervet szövögeti a szigetország gazdasági minisztere a Grapevine.is portál szerint.

islandsbanki

Ha igaz, amit a miniszter, Bjarni Benediktsson állít, akkor minden izlandi nagyon jól járna az érintett állami tulajdonrész eladásával: nem várt pénz állna ugyanis a házhoz, méghozzá csak úgy, csak azért, mert izlandi állampolgárok.

A gazdasági miniszter pártja rendezvényén beszélt arról, hogy az Íslandsbankiban lévő ötszázalékos állami tulajdonrész értékét egyszerűen szétosztanák az emberek között.

A cikk szerint a bank összértéke 187 milliárd izlandi korona, és ebből számolva az 5 százalékos tulajdonrésze érhetne 9,3 milliárdot. Ha utóbbit szétosztanák valamennyi izlandi között, úgy jutna fejenként mindenkinek 30 ezer izlandi korona – legalábbis a szépen hangzó elképzelés szerint.

Egy izlandi korona most 2,18 forintot ér, vagyis a 30 ezer izlandi korona ennek alapján olyan 65 ezer forintra jönne ki.

A javaslatot természetesen sokan kétkedve fogadták, és egyelőre részleteket sem lehet tudni azzal kapcsolatban, hogyan hajtanának végre egy ilyen osztogatást, ha a kormány valóban megszavazná a gazdasági miniszter javaslatát.