hirdetés

Komoly bajban van az olimpiai bajnok. Súlyos éveket is börtönben tölthet az egykori „banánkirály” segítője Növényi Norbert. Az ügyészség és Növényi bűntársai szerint is a hetedrendű vádlott olimpiai bajnok birkózónak is tevékeny része volt a cég fiktív számlázásaiban és így a milliárdos adócsalásban is.

 novenyi

A vádirat szerint a Szlovákiában bejegyzett, de egy magyar hajléktalan nevén alapított cég gyümölcskereskedelemmel, főleg banán értékesítésével foglalkozott, miközben fiktív számlákat állított ki és fiktív cégeket működtetett. Az ügyész szerint Növényi Norbert is aktívan részt vett a cégek működtetésében. Hasonlóan nyilatkoztak a vádlottak is, de Növényi végig tagadott. Ő azt állítja, csak reklámarca volt a cégnek, a pénzügyekbe nem látott bele.

Növényiről 1980-ban birkózásban nyert olimpiai aranyat, majd további két küzdősportban lett a világ legjobbja. 51 évesen például az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét. Hivatalos és üzleti ügyeit azonban már nem kezeli ilyen jól, hisz most is vádlott. 2000-ben 56 milliós veszteség érte egy ingatlanügyben, 2006-ban pedig közel húszmilliós adótartozás  miatt került bajba. Most pedig egy gyümölcsforgalmazó cég milliárdos adócsalási ügyébe keveredett bele.

Az olimpiai bajnok 2008-ban válása miatt padlóra került, ekkor karolta fel a gyümölcsforgalmazással foglalkozó F. Tibor, akit csak „banánkirálynak” neveztek. A vezető – a vád szerint – az évek során céghálózatot hozott létre, melyben fiktív számlákkal ügyeskedtek, összesen 1,5 milliárd forint értékben. Az ügy szereplőinek adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével és magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük.

Tibor házában volt egy konditerem, oda jártam edzeni őt, de nem jártunk egy társaságba, szorosabb viszonyunk sem volt, míg fel nem kért a cége reklámarcának. Néha elkísértem Szlovákiába, ahol nem tudom, mi történt, de a számlázási és könyvelési ügyekre nem volt rálátásom. – nyilatkozta egy korábbi vallomásában az olimpikon .

Az ügy kirobbanásakor a banánkirály F. Tibor és a többi vádlott is előzetesbe került, míg Növényi szabadlábon védekezhetett. A pletykák szerint az olimpikon akkoriban mindenkire terhelő vallomást tett és emiatt a bűntársai a milliárdos adócsalási ügyben nem igazán kedvelik. Sokak szerint, ha Növényi nem beszélt volna , akkor ő is sittre került volna.

 

( Fotó: Blikk )