hirdetés

Vajon mi köze az évtized legnagyobb 11 milliárdos takarékszövetkezeti botrányának a baptistákat és az iszlám közösséget is érintő elcsalt, eltűnt egyházi millióihoz, milliárdjaihoz ? Nos úgy tűnik elég sok. A főszereplők között fura módon és persze ez lehet csak teljesen véletlen egybeesés is ugyanazon a személyek tűnnek fel sorra. Vajon ezen személyek miképp tudták megúszni a baptistáknál vagy épp az iszlám közösségnél is eltűnt milliók, milliárdok ügyében elrendelt hivatali vizsgálatokat ?  Az is fura, hogy ezen ügyekben még csak vádemelés sem lett. S adódik a kérdés ezen főszereplők különösen L.O.Mariann vajon mit csinál a Magyar Pünkösdi Egyháznál ? Mit keres ott ? Vajon mi lehet az álságos terve ? S hogy, hogy nem tűnt fel az egyházi vezetőknek, hogy egy kigyót dédelgetnek a mellükön ? S picit félve írjuk le, hogy  vajon ezen személyek a pünkösdieket is átverik majd és erkölcsileg el is lehetetlenítik az egyházat ?

 

Kezdhetnénk ezen történetünket, úgy is mint a magyar népmeséket, hogy hol volt , hol nem volt. Volt egy kedves, aranyos, mindenhez is értő és nagyon meggyőző hölgy, aki a politikai és egyéb kapcsolatain keresztül a karrierjét építgette mint házaló Amway ügynök. Építgette a kis piramis rendszerű hálózatát a 90-es években, amely összedőlt, mint egy kártyavár. Aztán pedig részese lett a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb pénzintézeti csalásának a hírhedt takarékszövetkezeti 11 milliárdos bűnügynek. de itt még nincs vége a különös és fura karriernek, hisz a baptistáknál és az iszlám közösségnél napvilágot látott egyházi milliók illetve milliárdok eltüntetésében is részt itt és ezen hatalmas összegeket nem a szociálisan rászoruló gondozottakra költötte, úgy tűnik.

Nos ő nem más mint L.O.Mariann, aki hol L.Mariannként tűnik fel, hol pedig O.Mariannként és van, hogy L.O.Mariannként a hivatalos iratokban. Nos eme megtévedt bárányunk, akit a bűnös pénz varázsa megbabonázott és rossz útra térített, de most talán úgy tűnik belebukott,  részben.

L.O.Mariann és társai tehát nem ismeretlenek a hatóságok előtt. Bizony nem. Ő miatta robbant ki 2014-ben a Magyar Iszlám Közösségnél a botrány, mert a nő állította őt megzsarolták. Érdekes módon az iszlám szervezetnél az ő cégei lettek bejegyezve mint jogosultak az egyházi állami milliárdok igénylésére a szociális gondozásra és étkeztetésre felhasználható támogatásokra. A Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ életében 2013 áprilisában, a fenntartóváltás után történtek azok az események, amelyekre a Magyar Államkincstár tavaly decemberben közölt jelentése világított rá.

Hogy ez miért érdekes ? Nos a takakrékszövetkezeti 11 milliárdos csalásban illetve botrányban is érintett hölgy L.O.M. cégei, alapítványai s egyéb szervezetei mind mind egy azon nyíregyházi címre a Bocskai utcába van bejelentve mind például ez a Humán szolgáltató. A Magyar Iszlám Közösség Magyarország egyik legnagyobb szociális ellátó rendszerét építette ki az elmúlt években. Idősotthonok, anyaotthon, fogyatékosellátás és oktatás is szerepel a Gondoskodó Központ palettáján. A szeretetszolgálat két legfontosabb intézménye a Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központ és a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ. A korábbi tulajdonos azért társult az iszlám közösséggel, mert így egyházi finanszírozásban részesült, az állami normatíva pedig ezért másfélszeresére nőtt. Ebből a pénzből kellett a közösségnek visszaosztani körülbelül négymillió forintot havonta.

Nos a MÁK ezt követően, függesztette fel az ellátások után járó normatíva kifizetését. Nem csekély összegekről van szó: 2013-ban 838 millió forint volt a megállapított és folyósított támogatás, 2014-ben pedig – egészen a decemberi felfüggesztésig – több mint 1,2 milliárd forintot utaltak az arra az évre megállapított 1,5 milliárd forintos támogatásból. Az idei évre 1,4 milliárd forint lett volna az állami normatíva, ebből az összegből kapta volna munkabérét többek közt az a 600 dolgozó, aki az időseket gondozta.

Akkoriban a Magyar Államkincstár nem titkolta, a szankcióra az adott okot, hogy a kincstár költségvetési csalásra gyanakszik, amiatt tett büntetőfeljelentést, az eljárás jogerős lezárultáig pedig nem folytatható a finanszírozás. Az MNO birtokába került jegyzőkönyv szerint a kincstár a szolgáltató mezőtúri és szolnoki telephelyén tárt fel gyanús eseményeket: ezeken a településeken találták vitathatónak a költségvetési támogatás igénybevételét, lévén a szolgáltató által adminisztrált ellátások nem minden esetben fedték a valóságot. Magyarán mondva a szolgáltató „több gondozási alkalmat kívánt igazolni”, mint amennyire ténylegesen sor került. A szolgáltatót a kincstári gyanú miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódott. Hogy ez miképp végződött nem tudni, nem verték nagy dobra. Pedig a szálak innen indulnak.

Ráadásul a költségvetési csalás gyanúján, más is borzolta a szolgáltató körüli kedélyeket 2014-ben, hisz idén januárban derült ki, hogy volt vezetője, akit 2013 decemberében váltottak le, rá egy hónappal feljelentést tett amiatt, hogy a Magyar Iszlám Közösség vezetője, Bolek Zoltán visszakérte a szolgáltatónak járó egyházi kiegészítő normatíva tíz százalékát. Vagyis a volt vezető azért fordult a rendőrséghez, mert úgy ítélte meg, hogy a Magyar Iszlám Közösség voltaképpen ennyi jutalékért áruba bocsátotta egyházi státusát. S milyen érdekes, hogy a itt feltűnik O. vagy L. Mariann , aki a szegedi 11 milliárdos takarékszövetkezeti botrányban is vádlott.

Persze azóta ezen feljelentések és nyomozások is lezárultak. No comment.

A rendőrség a Gondoskodó Szeretet és a Gondoskodó Figyelem – mindkettő a Magyar Iszlám Közösség alá tartozó, jogi személyiséggel rendelkező intézmény – képviselői ellen folytatott nyomozást, méghozzá befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Az ügyet bűncselekmény hiányában idén februárban zárták le, egyéb részletet nem árultak el. Más forrásból úgy tudjuk, hogy bűncselekményről vélhetően azért nem volt szó, mert a hatályos jogszabályok szerint az egyházi fenntartó akár a teljes támogatási összeget is elkérheti és magánál tarthatja abban az esetben, ha humán szolgáltatásra költi. Vagyis nem feltétlen kell a pénzösszeget egyetlen idősgondozó fenntartására fordítania, mondhatja azt, hogy a támogatást a cél érdekében például ingatlanvásárlásra vagy egyéb, a feladathoz köthető beruházásra költi.

Érdekes, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházügyi nyilvántartásából kiderül, a Gondoskodó Figyelem önálló képviselője L.O.M azaz az a nő, aki a szegedi 11 milliárdos takszövös csalásban vádlott,  s akinek a neve bizony a pünkösdi egyház misszióját érintő 8 milliárdos csalásban is közismert. Bár a mai napig nem gyanúsított. .

De nézzük mi is ez a 11 milliárdos takarékszövetkezeti csalás.

A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló csalási sorozatnak érintettje a már említett L.O.M.,  vagy L.Mariann de néha O.Mariann és társai, aki ügye az iszlám egyháznál kitört botrány főszereplője, s aki a mostani pünkösdi egyháznál is érdekes módon ténykedett és lehet kiderül az is ő a legfőbb érintettje a 8 milliárdos csalásnak is. Nos a nőnek társai is voltak a takszövös csalásban és milyen érdekes, hogy ezen társak min mind feltűntek a pünkösdi egyháznál is és igen teljesen véletlenül a népkonyhai és szociális ellátásoknál, ahol most áll a bál és foglaltak le a NAV nyomozók több mint 7 milliárd forint értékben pénzt, ingatlanokat s ezt azt.

A takszövös csalásban nemrég ítélet is született a Szegedi Törvényszéken. Az ügy nem volt egyszerű , hisz vádirat 46 vádlottat, 100 tanút és több mint 50 sértettként érintett takarékszövetkezetet jelöl meg. Az iratanyag rendkívül terjedelmes, több tízezer oldalas. A vádirat gyanúja szerint a vádlottak összesen 52 magyarországi takarékszövetkezetnek okoztak 11 milliárd forintot meghaladó kárt, melyből 3,1 milliárd forint térült meg. A csalás lényege az volt, hogy több mint háromszáz vállalkozás több mint ezer valótlan tartalmú bérleti szerződést kötött a bűnszervezeteket vezető vádlottak cégeivel. A szerződésekben feltüntetett eszközök vagy nem is léteztek, vagy valós értékük csupán töredéke volt a gondoltnál. Ezt követően a bérbeadók bérletidíj-követelésüket a teljes érték 70-85 százalékáért eladták a takarékszövetkezeteknek, viszont a pénzintézetek értelemszerűen nem tudták behajtani.

Az ügyben érdekes módon a pünkösdi egyháznál ténykedő L.O.M-et elítélték azaz nem. Baj van vele pszichésen és kezelés alatt áll, nem beszámítható és  emiatt nem kapott letöltendő büntetést legalábbis elsőfokon úgy tudjuk. Azonban úgy tudjuk érdekes módon mindezek ellenére a jogosítványát sem vonták be, ami értelmezhetetlen, de a jogszabályok szerint, aki elme és pszichiátriai kezelés alatt áll, nem vezethet autót sem. Sőt adódik a kérdés miképp dolgozhat egy nem beszámítható személy a Pünkösdi Egyháznál ? Mi alapján hozhat döntéseket, amelyekért vállalja a felelősséget, ha kell ? de miképp vezethet egyesületeket vagy cégeket ? S vajon a pünkösdiek tudnak ezen pszichés betegségről ? Nem tudjuk mert válaszokat nem kapunk.

Sajnos ennek a nem túl szép karriert befutó hölgynek a társai-, akik benne voltak az iszlám közösséget érintő állami támogatási botrányban , ők is feltűntek a MPE-nél. Van, aki a szegedi takszövös csalásért letöltendő büntetést kapott nem jogerősen. Vajon erről is tájékoztatták a pünkösdieket ? Nem hinnénk.

Az is érdekes, hogy ennyi botrányt és felelősségre vonást miképp tud ez a nő és a társai megúszni ? Véletlenül ? Vagy van valami más a háttérben ? Egy alku netán ? Nem tudni pontosan.

Mindezeket figyelembe véve nagyon sok a véletlen egybeesés a felsorolt ügyek között. Jó pár szereplő pedig minden ügyben szinte ugyanaz de érdekes módon ezt eddig nem vizsgálta a NAV, ami érthető. Az ügyek rendőrségi ügyek voltak részben, régen is történtek de talán nem ártana elővenni az iratokat és megnézni , hogy ez a sok személyi összefüggés véletlen-e vagy a magyar kriminalisztika legnagyobb csalóbandájára bukkanhatnak a hatóságok, hisz úgy tűnik az egyházi milliárdok eltüntetésére szakosodtak és ezért akár képesek lejáratni a mit sem sejtő vallási felekezeteket ?!

Természetesen L.O.Mariann vagy O.Mariann, vagy csak L.Mariann társairól is hamarosan lerántjuk a leplet.

 

( Csákány Tibor )