hirdetés

Idén is két magyar üzletember, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató kerülhet fel az amerikai Forbes dollármilliárdos rangsorára.
Az üzleti magazin magyar kiadásában a világszinten is rendkívüli gyorsasággal gazdagodó Mészáros Lőrinc szerepel a hazai lista élén 407,7 milliárd forintos vagyonnal. Őt Csányi Sándor követi 368 milliárd forinttal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a felnőtt-tartalmakban utazó Gattyán György (49) állhatott fel 244,9 milliárd forinttal.

Csányi különösen jó évet zárt, 50 milliárd forinttal növelte vagyonát, míg a gázszerelő vállalkozóként induló Mészáros „mindössze” 26 milliárddal. Termékeny évet zárt a Forbes számításai szerint a negyedik helyezett Szíjj László is, hiszen a Duna Aszfalt vezére majdhogynem megduplázta vagyonát, amit idén 207,4 milliárd forintra becsültek.

Általánosságban elmondható, hogy nem panaszkodhatnak a leggazdagabb magyarok: idén először a lista első tíz helyezettje közül mindenkinek a vagyona meghaladta a százmilliárd forintot, ők egyébként összesen 2200 milliárd fölött rendelkeznek. Ez a kétharmada annak, amit idén az állam oktatásra és egészségügyre költött. A top 50 vagyona 4260 milliárd forint, ez 15 százalékkal nagyobb, mint a tavaly.

A 12. helyen a kamionos Wáberer György (73) áll, őt Leisztinger Tamás (58), majd a Nitrogénműveket tulajdonló Bige László követi.